Pozor, moški za volanom!

(foto: Marty Portier via Wikimedia)

Vam nekaj ne štima pri naslovu, a ne? Mogoče zato, ker so vsi stereotipi, vsi vici in vse okrasne tablice, ki jih v pomanjkanju boljših idej tako radi kupujete za rojstne dneve, namenjeni njej? Njej, frčafeli, ki je zjutraj (v tretjem poskusu) položila izpit za avto, popoldan pa že razvaža prijateljice s fotrovo mečko? Njej, mami (po nalepkah sodeč) Pšenice in Javorja, ki z enim očesom v vzvratnem ogledalu živčno opazuje ravs mularije na zadnjem sedežu, z drugim pa išče odstavni pas, kjer si bo poskušala izpogajati mirno vožnjo vsaj do doma? Njej, blondinki, ki za volanom smrtno resno pije sok iz tetrapaka, ker na njem piše concentrate? Njej, previdni bogomolki, prilepljeni na volan, z rokama pod kotom 45 stopinj, ki s hitrostjo 96 km/h na avtocesti znova izziva meje svoje drznosti? Ali pa njej, priletni voznici s tresočo roko, ki je ob najbolj prometni jutranji uri na »nujni« vožnji v lovu za Lidlovo akcijo?

(foto: osebni arhiv)
(foto: osebni arhiv)

Kar se mene tiče, sem vozniški izpit opravila iz prve, fotr je vozil stoenko, blondinka sem šele zadnjih 10 let, otrok nimam, imam pa psa, tistega na baterije, ki občasno na zadnjih tačkah nadzira situacijo na cesti. In v svoji 18-letni vozniški karieri sem imela doslej le 3 prometne nesreče. Prvo je povzročila srna (naj počiva v miru), drugi dve pa … no, moška pač. Eden je sekal ovinek z izgovorom »Sploh te nisem videl«, drugi pa je pred mano iz nepojasnjenega razloga nenadoma zabremzal, brez da bi v vzvratnem ogledalu preveril, ali si voznica za njim morda ne popravlja make-upa. Imela sem sicer še eno, zdaj smešno, takrat pa dih jemajočo »prigodo«, ko sem zaprla oba ključa od avta v prtljažnik. Ampak tisto je bilo v Ameriki in ne šteje.

Kaj naj rečem, kjer je dim, tam je tudi ogenj. Marsikaj iz zgoraj napisanega drži.

Drži pa tudi, da ženska zlepa ne bo ustavila kjerkoli ob cesti, da bi prislonila svoje premoženje ob prvo bilko, ki ji ponuja zavetje. No, včasih tudi zavetje ni potrebno. Ker hujše sile ni, kot če te orng scat tišči, a ne, dragi gospodje? Prav tako še nisem videla ženske, ki bi vozila vzporedno z menoj na avtocesti samo zato, da si me podrobno ogleda in s prefinjeno gesto pokaže, kako velik je njen … avto. Niti nisem še videla, da bi ženska med vožnjo v navalu spolne sle trobila pešcu, ali pa celo odprla šipo in mu žvižgala. Zelo redko, če sploh kdaj, se je zgodilo, da bi napol goreč čik iz avta pred mano odvrgla voznica. In če se ustavim še pri mirujočem prometu: v koliko primerih iz avtomobilov, parkiranih direktno pred vhodom v trgovino, ali pa še raje, nabito polnim lokalom, izstopi ženska?

Kakorkoli, stereotipi so, stereotipi bodo, klinc jih gleda. V bistvu sem do tu zgolj želela pritegniti vašo pozornost, ker mi gre kot udeleženki v prometu nekaj neznansko na živce. In če ste se že prebili do sem, me berite še 60 sekund, za narodov blagor.

Krožni promet NI znanstvena fantastika.

(foto: Marty Portier via Wikimedia)
(foto: Marty Portier via Wikimedia)

Če ste prespali teoretični del vozniškega izpita in če niste ravno ljubitelj branja zakonov (48. člen Zakona o varnosti cestnega prometa za vsak slučaj dodajam na koncu teksta), lahko na internetu najdete kar nekaj zapisov o tem, kako se vključevati in razvrščati v krožnem prometu. Ampak moj ne bo eden izmed njih. Moj zapis namreč leti samo in izključno na eno preprosto pravilo, ki bi moralo biti razumljivo vsakemu. Na pravilo, ki za svojo interpretacijo ne zahteva diplome ali funkcionalne pismenosti. Pravilo, ki za svoje udejanjanje ne zahteva več kot napora v enoti 1 kalorije. Pravilo: »KO ZAPUŠČATE KROŽIŠČE, VKLOPITE TISTI JEBENI ŽMIGAVEC!«

P.S. Priznajte, če bi ta zapis naslovila s “Kako se obnašati v krožnem prometu”, ga ne bi niti odprli, mar ne?

P.P.S. Izsek iz 48. člena Zakona o varnosti v cestnem prometu:

(1) Na krožnem križišču mora biti promet s prometno signalizacijo urejen tako, da ima voznik na vozišču krožnega križišča prednost pred voznikom, ki se vključuje na to vozišče.

(2) Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje.

(3) Pri vključevanju na krožno križišče po smernem vozišču, ki ima dva prometna pasova, se vozilo na desnem prometnem pasu razvrsti na zunanji prometni pas, vozilo na levem prometnem pasu pa na notranji prometni pas, vozišča krožnega križišča.

(4) Preden zapusti križišče iz prejšnjega odstavka, se mora voznik razvrstiti na zunanji prometni pas, razen na izvozu, na katerem je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu.

(5) Na izvozu s krožnega križišča, na katerem je dovoljeno zavijanje desno tudi z notranjega prometnega pasu, mora biti zunanji prometni pas namenjen izključno zavijanju desno.

(6) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim, tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

(7) Z globo najmanj 4.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali petim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 400 eurov.

 

anda arko
Anda Arko (foto: Simon Pintar)

Avtorica: Anda Arko, ekonomistka, brez dlake na jeziku. Izvaža zdravje za denar in ponoči mirno spi. Zasvojena s potovanji, o katerih piše na svojem blogu. Spremenila bi slovensko zastavo. Na Twitterju jo najdete pod @illegall_blonde.

0 replies on “Pozor, moški za volanom!”