Evropska četrt 003: Boj za neodvisno Katalonijo – o legalnosti referenduma in odzivu EU

Foto: HazteOir.org via Flickr.

O boju Kataloncev in Katalonk za neodvisnost.

Zakaj odziv EU na izvedbo referenduma oz. nasilje na ulicah ni bil konkretnejši, razloži dopisnik Dela iz Bruslja, Peter Žerjavič. O legitimnosti oz. legalnosti referenduma pa govori Matjaž Gruden, direktor za strateško planiranje Sveta Evrope.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

MATJAŽ GRUDEN – Od leta 2015 direktor za strateško planiranje Sveta Evrope, zadolžen za pripravo analiz in priporočil generalnemu sekretarju glede delovanja in odzivov organizacije na politične in družbene izzive in dogajanja v Evropi. V pristojnosti direktorata je tudi Platforma za zaščito novinarjev, sodelovanje z mrežo političnih šol Sveta Evrope in priprava letnega poročila  generalnega sekretarja o stanju na področju demokracije, človekovih pravic in vladavine prava v Evropi. V Svetu Evrope, v katerem je zaposlen od 1995,  je bil med drugim svetovalec in pisec govorov generalnega sekretarja Thorbjorna Jaglanda in sekretar odborov za politična vprašanja in nadzor nad izvrševanjem obveznosti Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Na Twitterju je @MGruden.

PETER ŽERJAVIČ – Dopisnik časopisne hiše Delo iz Bruslja (2012-). Predtem tudi dopisnik iz Berlina in Zagreba. Še prej pa novinar na Večeru. Ne želi se vdajati pesimizmu glede prihodnosti Evropske unije in širše. Na Twitterju ga dobite pod @ZerjavicDelo.

 

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Na sporedu vsak drugi ponedeljek.

Evropska četrt nastaja ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

 

0 replies on “Evropska četrt 003: Boj za neodvisno Katalonijo – o legalnosti referenduma in odzivu EU”