Evropska četrt 004: Brexit – Pretresen, (ne) zmešan

Foto: Ungry Young Man via Flickr https://www.flickr.com/photos/markusunger/.

Brexit – kje smo in kam gremo, zakaj se zatika in predvsem, zakaj bi moralo odhajanje Velike Britanije iz EU zelo zanimati tudi Slovenijo, nam pomaga razumeti novinarka Financ, Albina Kenda.

Kako zelo brexit (ne) skrbi slovensko startup sceno v Londonu, pa pove Aleš Špetič, podjetnik in CEO startupa Klevio.

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

ALBINA KENDA – novinarka Financ, ki se že vrsto let prebija skozi nepregledne skladovnice poročil, predlogov, govorov ter pogovorov o vprašanjih Evropske unije, da bi čim bolj razumljivo predstavila, v čem se mednarodne, predvsem pa evropske teme, dotikajo vseh nas, četudi nas ne zanimajo.

Pred kratkim je denimo presekala birokratsko latovščino »predloga direktive o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev« ter sprožila širšo javno razpravo s člankom Dragi moški, uvedli bi vam štirimesečni obvezni starševski dopust. Kot je pojasnila v članku, Evropska komisija predlaga, da novopečeni očetje štirimesečnega starševskega dopusta ne bi več mogli prenesti na mame. V zadnjem času precej piše o brexitu, pri tem pa išče ozadja in razlage, kako bomo predviden britanski izstop iz EU čutili tudi v Sloveniji.

ALEŠ ŠPETIČ – bivši glasnik digitalnih tehnologij Republike Slovenije in podjetnik, predsednik upravnega odbora startupa Klevio in ustanovitelj CubeSensors. Bil je tudi predsednik upravnega odbora Zemante, enega najuspešnejših slovenskih podjetij, ki je uspelo pridobiti tuj kapital in se uspešno razvija na zahodnih trgih. Podjetje je vodil od ustanovitve do 2010.

V preteklosti je sodeloval pri vodenju več podjetij, kot sta bila Intertrade in Aster, ter vodil svetovalno podjetje, ki je sodelovalo s slovenskimi in tujimi podjetji. Napisal je tudi knjigo o programiranju podatkovnih baz podatkov in jo izdal pri tehnični založbi O’Reilly Media. Predava tehnološko podjetništvo na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Na Twitterju je @alesspetic.

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Na sporedu vsak drugi ponedeljek.

Evropska četrt nastaja ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

0 replies on “Evropska četrt 004: Brexit – Pretresen, (ne) zmešan”