Evropska četrt 005: Hiša evropske zgodovine s Tajo Vovk van Gaal

Foto: Guy Delsaut via Wikimedia.

Pozabite Atomium, pozabite Leopoldove vrtove, če vas pot zanese v Bruselj, potem je ogled Hiše evropske zgodovine obvezen. Svoja vrata je odprla maja letos, natančno opravljeno delo pa pokaže, da je zgodovina Evrope dosti bolj kompleksna in prepletena, kot se zdi na prvi pogled.

Na sprehod po edinstvenem muzeju Evrope, ki združuje najboljše in najsodobnejše muzealske pristope, nas odpelje njegova glavna kuratorka in danes kreativna direktorica, Slovenka Taja Vovk van Gaal. 

#EvropskaČetrt

Evropska četrt
Evropska četrt

Vse, kar vas bo zanimalo o Evropski Uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Evropsko četrt vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc.

 

TAJA VOVK VAN GAAL – Po poklicu zgodovinarka in sociologinja. Že nekaj desetletij zavezana muzejskemu poslanstvu, najprej kot kustosinja, potem pa vrsto let kot direktorica Mestnega muzeja v Ljubljani v času njegove prenove. Opazovala je velike spremembe v dojemanju vloge muzejev in eksperimentirati z novimi pristopi posredovanja zgodb in muzejskih zbirk na številnih razstavah.

Dolga leta je članica muzejske mednarodne skupnosti (ICOM), najbolj so jo utegnila zaznamovati leta, ko je bila nacionalna korespondentka in kasneje sodnica za nagrado Evropskega muzeja leta (EMYA). Nebroj funkcij se je nabralo v teh letih, pravi in dodaja, da njihovo naštevanje ne pomeni dosti: “Bolj je pomembno, da sem se iz srečanja s številnimi kolegi in obiskovalci naučila veliko ne samo o muzejih, ampak tudi o ljudeh na splošno in tega ne bi želela zamuditi za vse na svetu. Zato še vedno iščem in preizkušam nove ideje in se učim.”

Pred dvanajstimi leti se je preselila v Amsterdam, kjer je najprej delala v Evropski kulturni fundaciji, leta 2011 pa v Bruslju začela voditi projektno skupino Hiše evropske zgodovine, odgovorno za vsebino in njeno vzpostavitev. Od odprtja muzeja v maju 2017 opravlja dela kreativne direktorice v Hiši evropske zgodovine.

Taja Vovk van Gaal, kreativna direktorica Hiše evropske zgodovine (foto: osebni arhiv).

 

Evropska četrt – vse, kar vas bo zanimalo o Evropski uniji, pa niste vedeli, koga vprašati. Podkast vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Na sporedu vsak drugi ponedeljek.

Evropska četrt nastaja ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

0 replies on “Evropska četrt 005: Hiša evropske zgodovine s Tajo Vovk van Gaal”