MD 005: O selitvah, akademiji in švercanju

Dr. Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)
Dr. Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)
Dr. Jana S. Javornik (foto: osebni arhiv)

Dr. Jana S. Javornik je sociologinja, raziskovalka držav blaginje in usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, trenutno razpeta med Umeå Univerzo na Švedskem in Univerzo v Leedsu v VB.

V pogovoru, ki ga vodi Nataša Briški, klepetata o tem, kako je biti migrantka, o razlikam med akademskimi svetovi v Evropi, o tem, kako je biti ženska v akademiji. IN o švercanju projektnih sredstev v republike bivše Jugoslavije :).

Na podcast se lahko naročite preko iTunes in RSS.

Prvi, brezplačen, najbolj poslušan podcast spletne postaje Metina lista. Na pogovor vabimo duhovite, pametne, zanimive, načitane, razmišljujoče osebe. Vabljeni na Metin čaj prinaša zgodbe malih in velikih ljudi, zgodbe mesta in podeželja. 

DR. JANA S. JAVORNIK

“Že po definiciji sami ni pričakovati, da bi kakršenkoli opravek z birokracijo tekel tekoče in bi se te stvari odvijale brez zapletov. Je pa res, da so v nekaterih državah bistveno bolj zakomplicirane kot v drugih. Med vsemi državami, ki sem jih v vseh teh letih “nabrala” (op. Japonska, Irska, Danska, Italija, Švedska, Velika Britanija …), mislim, da je Slovenija država, v kateri se stvari počnejo z največjimi zapleti.”

“Jaz sem si kot tipična Slovenka vedno želela biti članica neke prestižne univerze, ampak če sem se v času mojega klatenja po svetu česa naučila, sem se zagotovo tega, da prestižna univerza ni nujno tisto optimalno in na tvojem področju tudi najboljše.”

“Ko smo se s kolegi pogovarjali, smo pogosto prišli do zaključka, da so britanski študenti bistveno bolj kritični odjemalci pedagoških storitev kot so npr. slovenski in švedski, kjer je pravzaprav izobraževanje še vedno javna dobrina (tudi v Veliki Britaniji). Ampak recimo v Sloveniji in na Švedskem študenti ne rabijo plačevati šolnine. Če recimo v Veliki Britaniji dobiš dve leti zapored negativne ocene študentov, je zelo velika verjetnost, da v predavalnico ne boš imel več vstopa.”

“Obstajajo t.i. old boys networks, teh je po mojem v akademiji ravno toliko kot jih je v podjetjih in v biznis sferi.”

“Med ženskami v akademiji je manj solidarnosti, manj tovariškega sodelovanja v smislu promocije ostalih žensk. Tega nam res manjka, pravzaprav smo si močna konkurenca, zlasti ženske med sabo.”

“Kar se meni zdi najbolj problematično je, da je tvoja kariera odvisna od števila objav. Ti si namreč lahko še tako izvrsten pedagog, delaš dobro s študenti itn., na koncu pa se tvoj uspeh meri v številu pridobljenih raziskovalnih sredstev, v številu objav v revijah z visokim ratingom.” 

 

Preberite tudi:

Na poletne zmenke 2013: Jana S. Javornik

Kulturna migrantka, nekje vmes

 

Podcast je del projekta “Vabljeni na Metin čaj, tajni festival modre besede”. Nastanek je sofinanciralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). MDDSZ ni odgovoren za objavljene informacije in njihovo nadaljnjo uporabo.

 

2 replies on “MD 005: O selitvah, akademiji in švercanju”
  1. says: lili

    Super, želela bi pa še več člankov na temo tujine, izseljencev in mnenja o tem, kako je v tujini glede sociale, možnosti preživetja in integracije..:)

Komentiranje je zaprto.