008: Koruptivne prakse v novinarstvu

(foto: William Hartz via Flickr)

O pasteh, s katerimi se srečuje sedma sila pri opravljanju svojega dela. Darilih, zastonj vstopnicah, potovanjih, ki jih plačajo drugi in omejevanju dostopa do informacij. Kakšna pravila naj bi zasledovale medijske hiše in kako se ogniti (ne)prikritemu podkupovanju. Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc sta bika za roge prijela skupaj z novinarko Dnevnika, Ranko Ivelja, predsednico Novinarskega častnega razsodišča.

Na podcast Metin čaj se lahko naročite preko iTunes in RSS.

Ranka Ivelja (foto via Dnevnik)
Ranka Ivelja (foto via Dnevnik)

Ranka Ivelja – kolumnistka Dnevnika, dolgoletna predsednica Novinarskega častnega razsodišča. Piše o dogajanjih v politiki in izobraževanju, najraje o temah, ki zadevajo družbeno šibke: o revščini, zlorabah otrok, enakopravnosti spolov, zgodovinskih krivicah …  Odlična poznavalka cerkvenih zakulisij. Verjame, da večina novinarjev svoj poklic opravlja častno. Še vedno jo razveseljuje šuštenje časopisa.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

 

– Lenart J. Kučić (Sobotna priloga Delo): Cena brezplačne vstopnice

– Uroš Bonšek (vodja za stike z javnostjo, Center urbane kulture Kino Šiška, zapis, objavljen na Airbeletrina): gratis.karte@slovenia.si

reportaža Kitajska (Ranka Ivelja, Dnevnik)

– Novinarka padla na izpitu iz verodostojnosti (Tomaž Klipšteter, Dnevnik)

– TANSTAAFL There ain’t no such thing as a free lunch

– Novinarsko častno razsodišče

– Kodeks novinarjev Slovenije

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo iskreno veseli vaših tvitov, všečkov in šerov, komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje vsebin na Metini listi tudi finančno podpreti, pa lahko to storite na tej povezavi. Hvala za vse nazaj in naprej!

 

0 replies on “008: Koruptivne prakse v novinarstvu”