011: O rudarjenju podatkov in šalabajzerskih praksah

(foto: Jorge Franganillo via Flickr)

O stanju podatkovnega novinarstva v Sloveniji, zakaj nikoli ne more biti zares objektivno, o lestvičenju, transparentnosti podatkov in skakanju na prvo žogo. Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc se pogovarjata z Aljažem Vindišem, avtorjem rubrike Objektivno v Dnevnikovem objektivu. Hashtag: #MetinČaj

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

Aljaž Vindiš (foto: osebni arhiv)
Aljaž Vindiš (foto: osebni arhiv)

Aljaž Vindiš – človek mnogih znanj in spretnosti, usmerjenih v en cilj: celovit pristop k razvoju medijev in založništva. Nekdanji likovni urednik Tribune, danes zunanji sodelavec časopisa Dnevnik. Bere preveč, riše premalo, piše po potrebi. Član uredništva D_magazin in mednarodne zveze tipografov ATypI. Nedavno izdal črkovno družino Tribunal pri priznani nizozemski založbi Typotheque. Sledi pušča na @AljazVindis.

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

 

– Kam vpisati otroka? (Dnevnik)

– Spregledane pasti javnega razvrščanja šol (Metka Mencin Čeplak, Dnevnik)

Alma Mater Europaea

– Lestvica, ki ne pove ničesar (sporočilo za javnost Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport)

– Najuspešnejše osnovne šole pri NPZ

– Najuspešnejše srednje šole pri maturi

– Dokumenti, ki so podlaga za objavo rezultatov mature in NPZ

– Število moških z imenom ALJAŽ: 4.613 (ali 0,5 % vseh moških)

Spletne uriceopendata.si, Gašper ŽejnVirostatiq, Pod črto, dataoko

– Journalism++

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo iskreno veseli vaših tvitov, všečkov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta na Metini listi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV-ja. 

Hvala za vse nazaj in naprej! 

 

0 replies on “011: O rudarjenju podatkov in šalabajzerskih praksah”