012: Kazensko preganjanje novinarjev, gostja: Anuška Delić (DELO)

(foto: amandabhslater via Flickr)

O kazenskem preganjanju novinarjev skupaj z novinarko DELOa Anuško Delić, ki jo po preiskovanju povezav ekstremistične skupine Blood & Honour s politično stranko SDS danes preganja SOVA. Zakaj anonimke prinašajo več škode kot koristi, o preverjanju kredibilnosti virov, tankerjih iz starih časov in pomanjkanju sredstev za preiskovalno novinarstvo. Bonus: ne ti men o vlakih :). 

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Anuška Delić (foto: osebni arhiv AD)
Anuška Delić (foto: osebni arhiv AD)

Anuška Delić – novinarka Delovih Ozadij in specialistka za brskanje po svinjarijah, ki niso nujno kazniva dejanja. Po besedah bivše profesorice flavte od 11. leta starosti dalje v dosmrtni puberteti. Avtoritete priznava, le, kadar res ne gre drugače. Partnerica mednarodne mreže preiskovalnih novinarjev, ki preiskujejo korupcijo in organizirani kriminal (OCCRP). Po novem tudi vodja projekta DeloData. Tvita kot @007_delic.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

 

– Zaradi razkrivanja neonacistične mreže preganjajo novinarko Dela

– Okostnjak v omari okrajnega sodišča

– Nedostojno. Novinarjev se v demokratičnih državah na tak način ne preganja. Nikoli. (Rok Kajzer, DELO)

Kazenski zakonik

http://www.youtube.com/watch?v=aFFWGd9wUoo

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo iskreno veseli vaših tvitov, všečkov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta na Metini listi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV-ja. 

Hvala za vse nazaj in naprej! 

 

0 replies on “012: Kazensko preganjanje novinarjev, gostja: Anuška Delić (DELO)”