014: Statistika, mediji in rock’n roll

(foto via fifa.com)

Laži, velike laži in statistika. Kako brati številke, zakaj bi morala imeti vsaka redakcija najmanj 5 novinarjev/-k, ki to znajo, o manipuliranju s podatki in medijskih projektih, ki gredo v korak s časom. Aljaž Pengov Bitenc in Nataša Briški gostita Slavka Jeriča (MMC RTV SLO), ki govori o ljubezni do številk in razkrije, koliko sličic je treba kupiti, če želiš napolniti album s 640-imi sličicami, Tomaž Smrekar (SURS) pa med drugim razloži, zakaj je statistična žival STAGE prava zlata jama za podatkovno novinarstvo in zakaj naj nas ne bo strah statistike.

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Tomaž Smrekar (foto: osebni arhiv)
Tomaž Smrekar (foto: osebni arhiv)

Tomaž Smrekar, vodja Sektorja za posredovanje statističnih podatkov in metod na SURS.

Slavko Jerič (foto: osebni arhiv SJ)
Slavko Jerič (foto: osebni arhiv SJ)

Slavko Jerič, po izobrazbi matematik in psiholog, ki se je našel v novinarstvu, na MMC RTV Slovenija deluje kot športni novinar in kolumnist. Rad pogleda dober film, prebira poezijo in ima precej veselja do vesolja. Na Twitterju ga najdete pod @lavkeri

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

 

Športni SOS

Nate Silver, FiveThirtyEight

– Predlagana programa RTV SLO: Nataša Pirc Musar in Marko Filli 

Svet stav

– Zemljevid Slovenije: Najpogostejša imena za DEKLICE od leta 1960 dalje

– Zemljevid Slovenije: Najpogostejša imena za DEČKE od leta 1960 dalje

KASPeR in STAGE

– Igra številk: Kopitar v vrhu svoje generacije

– Karte so vredne 1.000 številk in nam prihranijo 1.000 besed – STAGE

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo iskreno veseli vaših tvitov, všečkov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta in vsebin na Metini listi tudi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV-ja. 

HVALA ZA VSE NAZAJ IN NAPREJ! 

0 replies on “014: Statistika, mediji in rock’n roll”