020: Vogrinizacija medijev in spopadanje s trohami

Z Ilinko Todorovski (RTV SLO) in Tjašo Slokar Kos (POP TV) o predvolilnih soočenjih, vogrinizaciji medijev in spopadanju s trohami. Kakšna so pravila igre, ki jim mora slediti javna RTV in kako se soočenj lotevajo na komercialki? Kdo šteje minute in kako se spopadajo s pritiski političnih strank. Razkrijemo tudi, kaj se je dogajalo na referendumskem soočenju tisto minuto, ko so zaradi izpada L. Trohe prekinili prenos.

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Tjaša Slokar (foto: osebni arhiv TS)
Tjaša Slokar Kos (foto: osebni arhiv TSK)

Tjaša Slokar Kos – novinarka, urednica 24 ur, news junkie, hoče vedeti vse, vedno in to takoj. Ima rada televizijo in adrenalin. Obožuje volitve in ves cirkus, ki jih spremlja. Mogoče tudi zato rada teče. In veliko teče. Da gre vse slabo ven in se misli zbistrijo. Zbledijo tudi puhlice. Na Twitterju jo najdete pod @TjasaSlokar.

Ilinka Todorovski (foto: osebni arhiv IT)
Ilinka Todorovski (foto: osebni arhiv IT)

Ilinka Todorovski – urednica na nacionalki, ki ima rada televizijo, novinarka starega kova, ki vsako besedo pred objavo 5x preveri, in vodja projektov, ki zahteva trdne dogovore, da potem lažje improvizira. Dopisnica RTV iz Zagreba v obdobju Franja Tuđmana, v letih sproščene Slovenije novinarka Časnika Finance. Soavtorica knjig Vsa življenja Igorja Bavčarja (s Petro Sovdat) in Slovenski dom Zagreb 1929-1999 (s Silvinom Jermanom). Ne strinja se, da je konservativna, ker ima knjige raje na papirju, in ne verjame, da kaj zamuja, ker ne tvita.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

 

– Arhivi: Soočenje nasprotij in izgubljenih živcev (Troha incident, začetek na 1:10:00)

– Izjava uredništva Informativnega programa TV Slovenija glede incidenta v referendumskem soočenju

– PRAVILA RADIOTELEVIZIJE SLOVENIJA ZA IZRABO PROGRAMSKEGA ČASA ZA PREDSTAVITEV KANDIDATNIH LIST OZIROMA KANDIDATK IN KANDIDATOV ZA VOLITVE POSLANCEV V DRŽAVNI ZBOR 13. JULIJ 2014

– Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1)

– ZGREŠENA TARČA

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo res veseli vaših tvitov, všečkov, daunloudov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta in vsebin na Metini listi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV ali RTV-ja. 

HVALA!

One reply on “020: Vogrinizacija medijev in spopadanje s trohami”
 1. Kako lahkotno govorite o “marginalcih”.
  Nekdo, ki je leta in leta na RTVS in je obravnavan kot strokovnjak etičnih vrednot ustanovi stranko in je logično da je prepoznaven, in ker je prepoznaven je RELEVANTEN in ima zopet prednost.
  Stranka Tine Maze je tako takoj RELEVANTNA politična opcija.

  LE ZAKAJ JE DRŽAVA RS ZAVOŽENA?

  Govorite o tem da ni prav da so si parlamentarne stranke same sebi napisale volilno prednost tudi glede RTVS soočanj, a o zakonu, ki to predpisuje Z o RTVS kot ustanova ne date v Ustavno presojo.

  Ste CENZORJI, določate favorite še pred volilnimi soočenji. Presojate všečnost, gledanost… ki jo sami oblikujete.
  V klepetu “ob kavici”(?)pravite da je 9 relevantnih strank. Kandidira pa jih 16 najst. Govorite o predsedniških soočenih? Zakaj pa sploh potrebujemo 90 članski parlament, če pa je samo 9 relevatnih?

  Zanima vas “Kako bomo živeli?” Ne pa to kar poslanci delajo – ZAKONODAJO.

  Kaj je že poročanje, kaj je enakopravnost volilnega boja?

  Vesel sem da ste se pogovarjali tudi o vsebinskem problemu volilnih soočenj.

  http://www.rtvslo.si/blog/meteor/medijska-cenzura-v-rs-ob-spreminjanju-ustave-k-a-z-a-l-o/90174

Komentiranje je zaprto.