027: Za kvaliteto ceha moramo poskrbeti – Bojan Traven (Planet TV)

(foto: SplitShire via Pixabay)

O izkušnjah z največjih slovenskih televizij, pomanjkanju znanja v medijih in popolni odsotnosti mentorstva mladih novinarjev in novinark. Gost Bojan Traven, nov direktor informativnega programa in športa na Planet TV, o novih trendih v informativnih oddajah in kako bi lahko nacionalka vsak dan poslala drugega novinarja delat vklop na vesoljsko postajo. 

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Bojan Traven (foto via Twitter)
Bojan Traven (foto via Twitter)

Bojan Traven – direktor informativnega programa in športa na Planet TV. Na Twitterju ga najdete pod @Bojan_Traven.

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

 

PRIPOROČILO SVETA v zvezi z nacionalnim reformnim programom Slovenije za leto 2014 in mnenje Sveta o slovenskem programu stabilnosti za leto 2014

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo res veseli vaših tvitov, všečkov, daunloudov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta in vsebin na Metini listi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV :). 

HVALA!

4 replies on “027: Za kvaliteto ceha moramo poskrbeti – Bojan Traven (Planet TV)”
 1. says: Meksi

  Nataša, potrdila si svojo ženstvenost, ko si potrpežljivo usmerjala oba alfa samca/samčka

 2. says: Nataša

  Marko, hvala! Meksi, v bistvu sta onadva mene krotila, ker vesta, da so mi fajti všeč :). In sem potem samo gledala in poslušala :).

 3. says: Martin

  Bojan Traven se na posel spozna, zato ga je prav super poslušat. Poante pa se lahko uporablja tudi v drugih poslih, npr. strokovna rast sodelavcev, kvaliteta dela, odgovornost, kaj so ključne teme, ipd.

  Se pa vidi, da medijski svet zori v tako dobrem kot slabem. Prekaljeni kader nima (več) energije za (prave) spremembe. Še Traven si želi kot novinar asistenta. Mainstream pa načeloma povsod pošilja omladince. Skratka, prioritete so se – za ceno udobja – spremenile na slabše. Po drugi strani pa je Traven zdaj direktor 70 ljudi, ne več ožje skupine ljudi, kar navdaja z optimizmom.

  Zanimivo tudi je, da je Telekom preko Siola kot novega medija, ustanovil star medij, tj. televizijo. Absurd, ki pove, da je novi mediji le niso tako progresivni/vplivni. Zrelost se kaže v tem, da je določen “Hype” odpadel…

  Ima pa Traven slabe strani kot vsak človek. Želi ad-rem strokovno debato o politiki, potem pa ad-persona napada Alenko Bratušek, Mitjo Meršola, ipd. Pridiga svoji kolegici glede uravnovešenega pristopa glede Janše, pa sam ne dovoli uravnovešenega pogovora o Tajnikarju. Vsi omenjeni imajo enake probleme (delali so napake, bili so na pozicijah, ki jim niso bili kos), mogoče le različni politični predznak.

  Ne vem, če si želim izključno ad-rem diskusije, ker je dolgočasna, vendar še manj želim dvoličnosti. Če že ponudim rešitev, je taka, da se individualna zgodba predstavi v 10-15% časa, nato pa se pogovarja o sistemski rešitvi. Skratka, da attention dobiš ad-persona, poanto pa zapelješ ad-rem.

  Bojan Traven se bo verjetno moral odločiti kaj želi. Saj županstvo in mesto direktorja 70 ljudih ni združljivo. Poznam več primerov iz svojega okolja, kjer ljudje dveh fokusov ne zmorejo. Človek mora biti osredotočen na eno stvar, če jo hoče delati nadpovprečno. To pa je želja Travna do medijev kot do dela občine Bohinj.

Komentiranje je zaprto.