040: Tudi novinarje preganjajo, mar ne? – Ali Žerdin (DELO)

sova
(foto via Wikimedia)

Z urednikom Sobotne priloge DELO-a o trendih preteklosti ter obveščevalnih državnih aparatih, ki preganjajo novinarje. Dr. Ali Žerdin razloži, kaj spada pod koncept skrajne sile, pove, kakšne izkušnje ima z represivnimi aparati in kako varuje dosje zaupnih podatkov, ki ga gradi že desetletja. Pojasni tudi virus “načelo uravnoteženosti” in njega škodljivost za medije. Na koncu se potopimo :).

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

ali žerdin
Ali Žerdin (foto via delo.si)

Dr. Ali Žerdin – novinar in urednik, z novinarstvom se je ukvarjal že kot študent sociologije na Fakulteti za družbene vede. Sodeloval je s časopisom Tribuna, Radiem Študent in tednikom Mladina. Pozneje, po letu 1990, ko se je posvetil predvsem analizi in komentiranju slovenske notranje politike, je bil novinar in namestnik odgovornega urednika tednika Mladina, zatem pa urednik priloge Objektiv in odgovorni urednik časnika Dnevnik. Leta 2008 je prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije. Od leta 2010 je urednik Sobotne priloge Dela. (vir)

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta pomaga spodbujati aktivno državljanstvo ter enakost in enakopravnost spolov, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za boljše razumevanje znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

 

Od srede do srede

– Proces proti četverici

– Operation Ivy Bells

– 260. ČLEN

kazenski zakonik
(vir: Uradni list RS)

https://www.youtube.com/watch?v=aFFWGd9wUoo

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo iskreno veseli vaših tvitov, všečkov, daunloudov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta in vsebin na Metini listi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV-ja.

HVALA!

2 replies on “040: Tudi novinarje preganjajo, mar ne? – Ali Žerdin (DELO)”
 1. says: Meksi

  Zanimiv pogovor, vendar mi je kar žal za preostalih 300 neizrečenih vprašanj. Zmotili pa sta me dve stvari:
  – Alijev razumevajoč in strpen odnos do pravosodja, čigar kolesje da se v najnovejšem primeru četverice še ni zavrtelo. >Seveda se je, saj je tožilstvo še kako pomemben del pravosodja;
  – še bolj me je zaskelelo, ker sta spraševalca (predvsem nekdanja dopisnica iz ZDA) molče sprejela ozirama preslišala opazko v Alijevi špijonski zgodbi o ameriškem prisluškovanju Sovjetom na podmorskem kablu, namreč: “… ko je za to izvedel Woodword”. Halo?! Je bil ravno tam na letovanju in je med potapljanjem opazil prisluškovalce kako menjavajo kaseto? Ta drobec niti ni pomemben, vendar me je utrdil v prepričanju, da sta bila Woodstein orodje v rokah političnih interesov in da nista ravno zgled raziskovalnega novinarstva. Sploh pa afere Watergate ne bi bilo brez Globokega grla, glavnega urednika Bradleya in lastnice Washington Posta. V še večjo karikaturo se je raziskovalno novinarstvo spridilo pri nas, saj večina novinarjev brez razmisleka in preverjanja nasede vsakršnim plasiranim in praviloma prirejenim dokumentom.

  1. says: Nataša

   Meksi, živ!

   Ni šlo za Alijevo zgodbo, ampak zgodbo, ki jo je Ben Bradlee, legendarni urednik Posta, povedal Nataši Briški med intervjujem :). Tako, da Ali ni prav nič preslišal, ampak prav intenzivno poslušal. Ni razkritja afer, kot Watergate, brez žvižgačev. V čem je problem, v žvižgačih, ki namignejo na sranje, ali v tistih, ki sranje delajo?

Komentiranje je zaprto.