045: Vzeli smo si peskovnik – Samo Ačko in Aljaž Vindiš (Dnevnik)

peskovnik
(foto: PublicDomainPictures via Pixabay)
(foto: @pengovsky)
Špela Šipek med snemanjem 34. epizode podkasta Metin čaj. 29. oktober 2014. (foto: @pengovsky)

IN MEMORIAM, ŠPELA ŠIPEK (1972 – 2015)

Salvatore Quasimodo je nekoč zapisal: “Vsakdo sam stoji na srcu zemlje, s sončnim žarkom preboden: in je takoj večer.” Na to misel sem se spomnila ob snemanju Metinega čaja, ko mi je Aljaž pokazal tvit: Umrla je Špela Šipek. Spogledala sva se in skrušeno obnemela. Trak je tekel dalje in posnela sva 45. epizodo, ki jo boste slišali zdajle.

Življenje teče dalje, oddaje se snemajo, ljudje prihajajo in odhajajo. Takoj je večer. In vsi ti deadline-i. Novinarji in novinarke ne poznajo premora. Kljub usodnosti dogodkov, pripravljajo oddaje, ki jih spremljajo, pokrivajo in o njih poročajo. Na videz hladnokrvnost, a vsakega od nas se del teh dogodkov dotakne in pusti posledice. Bruckam in brucom študija novinarstva so svoje čase ob prvi uri na FDV dejali: “Res želite postati novinarji? A veste, da novinarji živijo sicer res zanimivo življenje … a kratko. Povprečna starost naj bi bila malo čez 40 let.”

Špela Šipek je živela kot novinarka iz prvih učnih ur. Strašno zanimivo … a kratko. Prekratko. Doživela je mnogo tega, ogromno dala kolegom, prijateljem in študentom FDV, ki jih je uvajala v življenje z mikrofonom. Za mikrofonom Metinega čaja smo jo gostili pred nekaj meseci in tista oddaja je bila med najbolj poslušanimi. Ker je odkrito govorila o pripravah, pasteh urednikovanja in izzivih novinarskega dela.

Špela je odšla. Prezgodaj. Mnogo prezgodaj. Ne da bi še enkrat skupaj spili Metin čaj. Mirno spi, Špela.

Ekipa Metine liste

 

045: Vzeli smo si peskovnik – Samo Ačko in Aljaž Vindiš (Dnevnik)

O prenovi naročniškega sistema in načina komentiranja na spletni strani časnika Dnevnika. Samo Ačko in Aljaž Vindiš razložita glavne izzive in pojasnita idejo o minimalnih standardih, nujnih pri komentiranju. Na glas tudi o tem, kaj pomeni svoboda govora, o novinarstvu in modulu tekočih novic na naslovki dnevnik.si.

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Samo Ačko (foto: Tjaša Zajc)
Samo Ačko (foto: Tjaša Zajc)

Samo Ačko –  likovni urednik Dnevnika in Objektiva, kjer sestavlja ekipo oblikovalcev, vizualnih novinarjev in komentatorjev, ki kljub majhnosti soustvarjajo enega za oblikovanje najbolj nagrajenih medijev v tem delu Evrope. Z Aljažem Vindišem in Vojkom Flegarjem tvori jedro ekipe, ki si prizadeva Dnevnik spremeniti v sodoben medij na spletu. Če ne bi bil mnenja, da je v današnjem času za zdravje družbe medijem ključno posvečati posebno pozornost, bi bil verjetno astronavt, znanstvenik ali režiser. V prostem času ga najdete v kinu, filme se v 140 znakih občasno trudi kritizirati na @samoacko

aljaž vindiš
Aljaž Vindiš (foto: osebni arhiv)

Aljaž Vindiš – človek mnogih znanj in spretnosti, usmerjenih v en cilj: celovit pristop k razvoju medijev in založništva. Nekdanji likovni urednik Tribune, danes zunanji sodelavec časopisa Dnevnik. Bere preveč, riše premalo, piše po potrebi. Član uredništva D_magazin in mednarodne zveze tipografov ATypI. Nedavno izdal črkovno družino Tribunal pri priznani nizozemski založbi Typotheque. Sledi pušča na @AljazVindis.

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta pomaga spodbujati aktivno državljanstvo ter enakost spolov, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za boljše razumevanje znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od “obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko “odmevnega komentatorja” (The European Voice) do “komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na “odgovorni urednik Radia KAOS” in “kolumnist časnika Nedelo”.

 

– Aljaž Pengov Bitenc: Bloganje še ni out!

– Spremembe na dnevnik.si: nov naročniški sistem in enoten uporabniški račun, nov način komentiranja, vsebinska preureditev in varna povezava

– Jodorowsky’s Dune

 

Če vam je bil pogovor všeč, če ste morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, hvala za vašo podporo na družbenih omrežjih pa i šire. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, katere goste naj povabimo, vse to dobrodošlo tudi na info@metinalista.si. Če pa želite ustvarjanje podcasta in vsebin na Metini listi tudi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezaviHVALA!

————————————————-

METIN ČAJ je podcast o dobrih in slabih praksah v medijih, o novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje so profesionalci, ki vejo, kaj govorijo, v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

————————————————-

0 replies on “045: Vzeli smo si peskovnik – Samo Ačko in Aljaž Vindiš (Dnevnik)”