052: “Pravica ljudi, da so informirani, mora postati javno dobro.” – Boris Dežulović

boris dežulović

Metin čaj na terenu! Gost je medijski gverilec, hrvaški novinar Boris Dežulović, eden najbolj branih kolumnistov na območju nekdanje Jugoslavije. Pred tremi leti je v Slobodni Dalmaciji objavil kolumno, zaradi katere mora hrvaški časopisni založnik EPH (Europapress Holding) plačati kazen v višini 20.000 EUR.

Dežulović naj bi prav zato dobil odpoved, z odmevnim pismom pa je kasneje sam povsem prekinil sodelovanje z EPH. V podkastu razloži ozadje in vse o gnidah tega sveta, pogovarjamo se tudi o novinarstvu danes in jutri. In beli tehniki 🙂 . (Opomba: pogovor je v jugoslovanščini)

Na podkast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Boris Dežulović (foto: NB)
Boris Dežulović (foto: NB)

Boris Dežulović – novinar, pisatelj, kolumnist in ustanovitelj satiričnega magazina Feral tribune. Dobitnik nagrade European Press Prize 2013 za odličnost v novinarstvu, v kategoriji komentar, za zapis Vukovar: Spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini.

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta pomaga spodbujati aktivno državljanstvo ter enakost spolov, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za boljše razumevanje znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)
Aljaž Pengov Bitenc (foto: Alenka Unk)

Aljaž Pengov Bitenc – @pengovsky na Twitterju, agent provocateur in splošni nebodigatreba. Bloger od leta 2006. V tem času si je prislužil že vse možne oznake, od ”obveznega vira informacij o slovenski politiki” (Economist.com), preko ”odmevnega komentatorja” (The European Voice) do ”komunistično-agitpropovske murgeljske podgane” (nekateri žalostni in silno osamljeni pripadniki komentariata). Sicer se oglaša tudi na ”odgovorni urednik Radia KAOS“ in ”kolumnist časnika Nedelo”.

 

 

– Boris Dežulović: Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji

Otkazno pismo

– Dežulović: Tuđman je Hrvatsku stvorio sa samom kremom UDBA-e

– Slobodna Dalmacija dala otkaz Borisu Dežuloviću, Ante Tomić i Jurica Pavičić otkazali suradnju

– Adijo, šjor Braco!

– Vukovar: a Life-Size Monument to the Dead City

– Commercially-run Internet news portal was liable for the offensive online comments of its readers
METIN ČAJ je podkast o dobrih in slabih praksah v medijih, o novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje so profesionalci, ki vejo, kaj govorijo, v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na @metinalista, Facebook strani in info@metinalista.si. Hvala!


 

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!

 

0 replies on “052: “Pravica ljudi, da so informirani, mora postati javno dobro.” – Boris Dežulović”