079: Dijana Matković – Za vsako težavo, okrogla miza raste

Poročanje o kulturi je prevzvišeno, sterilno in dolgočasno, meni pisateljica in novinarka Dijana Matković. V Metinem čaju o tem, kaj naresti, da bodo stvari drugačne. Ker se je vloga intelektualca oz. intelektualke v družbi spremenila, razmišljamo, kako jima dati večji megafon, da bosta slišana.  

#MetinČaj

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

Dijana Matković (foto: Lenart J. Kučić)
Dijana Matković (foto: Lenart J. Kučić)

Dijana Matković – pisateljica, novinarka, urednica, prevajalka. V času študija primerjalne književnosti je so-urejala časopis Izmus, potem postavila in urednikovala Airbeletrino. V istem času je pisala literarne kritike, kolumne, intervjuje, članke za Delo, Dnevnik, Le Monde Diplomatique, Playboy in druge medije. Bila je izvršna urednica tiskane in spletne edicije Življenje na dotik (EPK, MB, 2012).

Leta 2013 je postavila družbeno angažiran portal Državljanska odgovornost. Isto leto je objavila žanrsko hibridni prvenec V imenu očeta (Goga, 2013). Urejala je portal Odkrito povedano za Nacionalni svet za kulturo. Med leti 2010-2014 je bila programska vodja Društva slovenskih literarnih kritikov.

Prevaja leposlovje iz jezikov nekdanje skupne države. Moderira in organizira simpozije (“Kakšen nov medijski model potrebuje Slovenija?”, Kino Šiška, 2014), pogovorne večere in okrogle mize o medijih, družbi in kulturi. Članke in leposlovje objavlja v osrednjih in za literaturo specializiranih slovenskih in ex-Yu medijih.

 

– Konec Pogledov

Kralji ulice

kulturac

On Bullshit

Global

 

————————–

METIN ČAJ je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na @metinalistaFacebook strani in info@metinalista.si. HVALA!

————————–

 

US-embassy ALT“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”

0 replies on “079: Dijana Matković – Za vsako težavo, okrogla miza raste”