092: Mija Škrabec Arbanas, Bojan Veselinovič – Glasova vojne za Slovenijo

O vlogi medijev v 10-dnevni vojni za Slovenijo. Kaj se je konec junija in v začetku julija 1991 dogajalo na Radiu Slovenija, razložita Mija Škrabec Arbanas in Bojan Veselinovič, takratna voditelja pred mikrofonom. Kako so se v kaotičnih razmerah zorganizirali, kje so dobivali informacije, kako so se znašli v komunikacijski vojni, zakaj so bila na vhodu v studio potrebna blindirana vrata in kako v čustveno napornih trenutkih ohraniti profesionalno držo.

#MetinČaj

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

Bojan Veselinovič
Bojan Veselinovič

Bojan Veselinovič – od aprila 2009 direktor STA; prvi imenovan na podlagi javnega razpisa. 

Že med študijem je bil več let honorarni sodelavec v Dnevno informativnem programu takratnega Radia Ljubljana. Leta 1988 se je redno zaposlil na RTV Ljubljana. Skoraj tri leta – do leta 1991 – je bil dopisnik Radia Slovenija iz Beograda. Štiri leta po l. 1991 je bil urednik Uredništva notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Radia Slovenija, nato pa dva polna mandata in pol (od konca leta 1995 do novembra 2006) odgovorni urednik informativnega programa Radia Slovenija. Od novembra 2006 do konca marca 2009 je bil zaposlen v časopisni hiši Dnevnik d.o.o., kjer je bil urednik različnih uredništev. Vso delovno dobo od leta 1988 dalje je delal v medijskih hišah v Sloveniji. 

Mija Škrabec Arbanas
Mija Škrabec Arbanas

Mija Škrabec Arbanasupokojena radijska novinarka, urednica in voditeljica.

Vsa delovna leta je preživela na javnem radiu – Valu 202, od njegovih začetkov letu 1972 do danes. Stik z medijem namreč ohranja z občasnim sodelovanjem v poljudnoznanstveni oddaji Frekvenca X, v kateri na privlačen način, jasno in zanimivo predstavljajo znanstvene teme. Je soavtorica zamisli, z mlajšimi kolegi in s strokovnimi sodelavci pa je zdaj priljubljeni oddaji utrla pot v udarnejše medijske termine. Poslušalci se je iz ne tako davne preteklosti spominjajo kot voditeljice pogovorov z dopisniki na 18. Vzporedniku, po intervjujih z ljudmi, katerih zgodbe ostrijo in bistrijo pogled na svet. Zagovornica živega, verodostojnega in avtentičnega radia. Varuhinja lika in dela Marka Zorka, dobitnica nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

 

– Začetek javne razprave o medijski strategiji

– Strategija razvoja medijev v Republiki Sloveniji do leta 2024 – v 1.0_junij 2016

– Radio v vojni za Slovenijo

 

————————–

METIN ČAJ je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na @metinalistaFacebook strani in info@metinalista.si. HVALA!

————————–

 

US-embassy ALT“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”.

0 replies on “092: Mija Škrabec Arbanas, Bojan Veselinovič – Glasova vojne za Slovenijo”