10 nasvetov – katera dekleta niso za zakon

Poglejmo, kakšne lastnosti mora imeti vaša žena, da lahko izpolni Vaše upravičene zahteve. Zakon je kot podlaga družine in države tako važna in sveta institucija, da bi bilo vsako olepševanje neotipljivih dejstev velik greh. Prepričan, da dela v interesu in v dobrobit ženskega sveta, je nemški filozof Reinhold Gerling v delu z naslovom “Dekleta, ki niso za zakon” (1929) ponudil nekaj opominov in nasvetov, ki utegnejo priti prav.

 

1. Zakon je zdravilišče, ki zahteva zdrave ljudi. Dolžnost mladega človeka je, da se podvrže preiskavi svojega telesnega in duševnega zdravja, da pozdravi bolezni, ki jih je imel pred zakonom, da tako prepreči širjenje bolezni. Nekateri se takoj po obisku svoje zaročenke podajo k prvi prostitutki, ki so jo srečali. Tak človek ni dozorel za zakon. Ako on zahteva od žene čistost – in to pravično – potem mora on imeti iste pogoje za zakon.

2. Nikakor ne zadostuje vedno, da je dekle telesno lepo in zdravo, temveč se mora gledati tudi na pokolenje. Za moža naj velja kot pravilo, da se ne ženi v družinah, kjer ni moških potomcev, katerih telo je pokrito z gosto dlako, ki so nagnjene k hemoroidom, slabi prebavi, otečenim nogam. Toda moški se more oženiti z dekletom, ki ima vsaj sestre.

3. Hčerko edinko se lahko vzame samo takrat, ako pozna življenje ter ima kak samostojen poklic. “Hčerka edinka” je namreč resno poglavje v družinski knjigi – ona je središče cele hiše. Vse se nudi njej in ona nima s kom deliti. Ona hoče, da ji tudi mož izpolni vsako željo. Zahteva, da vso pažnjo obrne na njo, a vse drugo jo žali.

4. Zanimivo je dejstvo, da imajo izobraženci pri ženskah malo sreče. Možnost oplojevanja je bila pri znanih učenjakih jako mala (npr. Kant, Newton, Goethe…), ker je tudi ustvarjanje neka vrsta oplojevanja.

5. Med nami živi ne ravno tako malo število moških in žensk, ki imajo nek nerazumljiv nagon do istega spola. Takega moža imenujemo homoseksualca, a žensko tribado. […] so tudi moški tako imenovani biseksualci, pa tudi žene oziroma dekleta »lezbilke«, ki imajo ravno tako nagon do obeh spolov. Taka dekleta se navadno smatrajo za podla in pokvarjena, toda one niso take […] nekdo ljubi plavolaske, drugi črnolaske, eden to, drugi ono.

Bonus: Šest profilov neumnih deklet

6. Kdor se hoče oženiti naj ne gleda samo v oči, temveč tudi v obraz. Najboljše je opazovati nerazpoloženo in jezno dekle. Če njeno obnašanje tudi takrat ostane plemenito in simpatično, je to znamenje dobrega značaja, dočim pred obratnim – pozor. Širok obraz z izbočenimi senčnicami – pomeni egoizem, predvsem pa živalski nagon.

7. Plavolaske so v splošnem bolj plodne kot kostanjeve, toda hitreje podležejo tuberkulozi kot pa črnolaske. Rdečelaske so po večini revmatične, toda redko pridejo v norišnico.

8. Pazite na nohte na prstih. Če so ozki in dolgi, pomenijo slabost in nežnost, široki in pri korenu plavi pomenijo srčno napako. Krhki nohti pomenijo pljučne bolezni.

9. Nekateri svetujejo, naj se ne vzame histerične ženske. To je tako razširjeno, da skoraj zakona ne bi bilo, če bi vse, kar se smatra za “histerijo” oviralo zakon. Kajti histerijo pogosto pozdravi nežen mož kljub tolikemu viku in kriku o histeriji.

10. Moški ne sme biti dosti mlajši kot žena. Žena pa sme biti največ 10-12 let mlajša od moža. Če poročite ženo, ki je stara 35 let, dobro obrnite pažnjo na njeno zdravje ali pa se odrecite otrok.

Težave pri izbiranju za zakon so v tem, je še ugotavljal Gerling, ker “samega sebe spoznati” pride navadno šele potem, ko je človek že izbral.

 

Opomba: Povzeto po priročniku “Dekleta, ki niso za zakon”, avtorja Reinholda Gerlinga (1929)

P.S. Zakaj nam ugajajo rdeče ustne, zdravi zobje, plamteče oči, nežni mehki lasje, zakaj polne grudi in široki boki? Ker rdeče ustne in gosti lasje pričajo za zdravo kri, zdravi zobje so dokaz pravilnega razvitka kosti in dobre prebave, plamteče oči pa so izraz vedrega duha.

Bonus št. 2 – Pozitivna diskriminacija na visokih položajih. Vsaka podobnost z našo vlado je zgolj zlonamerno natolcevanje!

 

One reply on “10 nasvetov – katera dekleta niso za zakon”
  1. says: alcessa

    Ojej. In mojemu možu tega ni nihče pravočasno povedal. Namreč, da je poročen z manj plodno, bedasto zamišljeno žensko, ki ga na skrivaj zavrača, ker je izobražen?

    Danes sem prebrala, da so v (Zahodni) Nemčiji ženske šele od leta 1976 smele iti v službo, tudi če jim zaradi tega ni uspelo samostojno in do popolnosti poskrbeti za družino, pred tem je veljalo pravilo, da je družina njihova prva naloga. Hvaležna sem za milost poznejšega rojstva (Gnade der späten Geburt), res.

Komentiranje je zaprto.