124: Dr. Jurij Toplak – Volilni molk, kaj lahko in česa ne smete

Foto: Betsy Weber via Flickr www.flickr.com/photos/betsyweber/.

S strokovnjakom za volilno pravo o t.i. volilnem molku, ki to ni (več). Kaj narekuje zakon in kaj se razume pod “javna volilna propaganda”. Kaj in kdaj smete kot fizična oseba, kot medij in kaj kot organizator oz. organizatorka kampanje. Podrobneje tudi o sodbi Vrhovnega sodišča, ki (naj bi) je 2016 spremenila vse.  

#MetinČaj

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

GOST: DR. JURIJ TOPLAK. Eden vodilnih evropskih strokovnjakov na področju volilnega prava. Je redni svetovalec Sveta Evrope, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), Evropske unije, Programa združenih narodov za razvoj (UNDP) ter različnih vlad in je več let preživel v tujini, ko je svetoval v ZDA, Kanadi, Ugandi, Franciji, Finski, Romuniji, Latviji, Srbiji, Črni gori, Monaku in drugih državah.

Gostujoča predavanja je imel na Harvardu in mnogih drugih univerzah po svetu. Bil je Fulbrightov štipendist na UCLA School of Law ter raziskovalec na med drugimi tudi Georgetown University, Oxford University in Central European University. Dvanajst let je sodeloval pri Državni volilni komisiji. Je izredni profesor za ustavno pravo na Univerzi v Mariboru in na Alma Mater Europaea. Je avtor šestih knjig in številnih drugih znanstvenih in strokovnih publikacij. Z volilnim molkom se ukvarja že deset let in je pomagal, da je Vrhovno sodišče leta 2016 odločilo, da razprava na spletu in drugje na dan glasovanja ni več prepovedana.

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “124: Dr. Jurij Toplak – Volilni molk, kaj lahko in česa ne smete”