180: Vlasta Jeseničnik (RTV) – Dvojna črta

Vlasta Jeseničnik (foto: osebni arhiv).

Z dolgoletno RTV dopisnico postavimo Rusijo v širši geopolitični in gospodarski kontekst. Poskušamo razumeti zadnje Putinove poteze glede redistribucije moči, klepetamo o svobodi medijev v Rusiji, toplini odnosov z EU in kritikah na račun vpletanja v razplete volitev po svetu.

#MetinČaj #CheckFacting

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

VLASTA JESENIČNIK – Diplomirana politologinja mednarodne usmeritve. V Uredništvu zunanjepolitičnih oddaj Televizije Slovenija je zaposlena od leta 1991. Iz Rusije je kot stalna dopisnica RTV Slovenija začela poročati leta 1996, šest let je bila dopisnica v ZDA. Po vrnitvi v Slovenijo je bila  voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik in zunanjepolitična komentatorka. V zadnjih letih znova poroča iz Rusije.

Je avtorica več odmevnih dokumentarnih televizijskih oddaj Mednarodna obzorja o Rusiji, ZDA, Ukrajini, Kitajski, Afganistanu. Kot posebna poročevalka je poročala o vojni v Čečeniji, zlomu režima talibanov v Afganistanu, katastrofalnem potresu na Haitiju, priključitvi Krima Rusiji, vojni na vzhodu Ukrajine. Intervjuvala je zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova. Bralke in bralci revije Jana so jo za poročanje iz Afganistana leta 2001 izbrali za Slovenko leta.

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

Rubrika podkasta CheckFacting o preverjanju dejstev nastaja v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. Stališča avtorjev in gostov ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

0 replies on “180: Vlasta Jeseničnik (RTV) – Dvojna črta”