198: Barbara Šurk, Andrej Mrevlje – “Biggest loser”

Foto: Manny Becerra via Unsplash.

Z odličnima poznavalcema ameriške notranje in zunanje politike se zakopljemo globoko v pore nedavnih predsedniških volitev v ZDA.

Kaj ju je najbolj presenetilo, je bil rezultat res tesen in ankete zgrešene, kako so svoje delo opravili mediji, kaj se lahko izcimi na sodiščih, kako učinkovita bodo nova razmerja v kongresu, Janševe blaznosti in kaj bo Melanija počela v prihodnje.

#MetinČaj

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

BARBARA ŠURKPetnajst let je preživela na Bližnjem vzhodu, kjer je za ameriško tiskovno agencijo The Associated Press poročala iz Iraka, Egipta, Sirije, Jemna, arabskih držav Perzijskega zaliva, Irana in Libanona in Sirije. Pred tem je bila bližnjevzhodna dopisnica časnika Delo v Jeruzalemu. Po študiju na ljubljanski Filozofski Fakulteti, je študirala v ZDA na univerzah Duke v severni Karolini, Tennessee v Knoxvillu in Stanford v Kaliforniji, o ZDA poročala za časnik Dnevnik in občasno tudi za RTV Slovenija. Predsedniške volitve je iz ZDA zadnjič spremljala leta 2000. Štiri leta kasneje je o drugem mandatu Georga W. Busha poročala iz Bagdada. O izvolitvi Baraka Obame je poročala iz Savdske Arabije in Irana. O njegovem drugem mandatu pa ob spremljavi protestov Arabske pomladi iz Egipta, Bahrajna in Sirije. Ko je bil pred štirimi leti za predsednika izvoljen Donald Trump, je bila urednica in poročevalka ameriškega portala Politico v Bruslju. Trumpov poraz na volitvah prejšnji teden je spremljala bližje našim krajem, kjer za New York Times občasno poroča iz držav na Balkanu in piše knjigo o Bližnjem vzhodu – politični memoir pravi, da bo, čigar delovni naslov nam je zaupala kot ‘Iz Jeruzalema v Bejrut’. Na Twitterju je @BarbaraSurk.  

ANDREJ MREVLJEZadnjega četrt stoletja je sodeloval z vrsto tiskanih in elektronskih medijev. Trenutno živi in dela v Washingtonu, potem ko je pred tem poročal iz Kitajske, Pakistana, Severne Koreje, Mongolije, Italije, Balkana, zadnjih nekaj let pa iz ZDA. Njegova poročila, zapisi, reportaže in kolumne so pokrivale široko področje tem, od zatiranja Tibeta, vzpona islamskega fundamentalizma, o izvolitvi Baracka Obame za predsednika ZDA, smrti papeža Janeza Pavla II … Šolal se je v Ljubljani, Pekingu in Parizu, govori šest jezikov. V zadnjem obdobju veliko časa posveča opazovanju naraščajoče rivalitete med ZDA in Kitajsko. Meni tudi, da je Washington idealna točka za opazovanje procesa sprememb, ki naznanjajo prihod novega svetovnega reda. A šele potem, ko se bo svet znebil Donalda Trumpa. Izdaja obvestilnik Yonder, ki izhaja vsako nedeljo v angleščini in je najbolj bran v Ameriki in Sloveniji. Na Twitterju ga najdete pod @andrejmrevlje.

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. 

Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

0 replies on “198: Barbara Šurk, Andrej Mrevlje – “Biggest loser””