20 blogov, za katere morate vedeti

Screen Shot 2014-01-28 at 13.31.09Slovenska blogerska krajina je razmeroma živahna, v njenem ekosistemu pa najdemo širok spekter vsebin “za vse želje in okuse”, kot se v naslovu zapiše krasnemu agregatu ĐUBOXiću. Številne avtorice in avtorji bi zlahka pisali za katerikoli tavelik medij.

Opažamo veliko odličnih blogov, ki ponujajo izjemne kuharske nasvete in modno vsebino, pospremljeno s čudovitimi fotografijami. Pepermint, ki je nastal pred skoraj petimi leti, je denimo eden takšnih. Zbira zanimive in luštne reči ter daje “prostor ljudem, ki znajo in želijo lepšati naš svet”. In še veliko jih je dobrih in lepih za požret (Fensišmensi, Ninalena, Mr Ekoas, Cinnamon & Thyme, kruh & vino …).

Screen Shot 2014-01-28 at 13.32.37

Metina lista pa se tokrat osredotoča predvsem na informativne in razmišljujoče, hvala @JsSmRenton :). Tiste leve, desne ali vmesne bloge, avtorice in avtorje, ki bolj ali manj redno objavljajo in kritično razmišljajo ne toliko o sebi kot o družbi ter času in prostoru, v katerem smo. Nekateri tudi s “ponatisi” razmišljanj, izvorno objavljenih v tavelkih medijih. Zanimali so nas pisci in piske, ki ne piskajo v prazno, svojega bloga in pisanja pa kljub kakršnikoli že ideološki prepričanosti ne razumejo (zgolj) kot platforme za navijanje ali udrihanje po naših oz. vaših. Politikom, ki blogajo, smo se namenoma ognili. Vrstni red je naključen.

METINA LISTA 20-IH BLOGOV, ZA KATERE MORATE VEDETI:

1. Konteksti

Ko Tomaž Bešter, bralec in bibliotekar, iščoč navdiha v filozofiji, za nas bere, recenzira, priporoča in nas izobražuje. Konteksti so blog, na katerem se počutiš varnega.

Screen Shot 2014-01-28 at 13.34.24

2. Kvarkadabra

So laboratorijski dnevniki – o znanosti, raziskovanju in sploh vsem. Gonilne sile Kvarkadabre so pravnik dr. Matej Accetto, fizik dr. Jure Zupan, filozof dr. Luka Omladič in dr. Sašo Dolenc, fizik in filozof.

3. DAMIJAN blog

Ekonomist dr. Jože P. Damijan piše o ekonomiji in ostalem. Brez dvoma eden bolj branih in odmevnih ekonomistov v Sloveniji.

4. IN MEDIA RES

Filozof dr. Boris Vezjak je na blogu predvsem oster kritik vsega, kar mediji po njegovem so ali niso, pa bi morali biti.

5. Sleeping with Pengovsky

V postelji s Pengovsky-m je obvezen vir informacij o slovenski politiki, v angleščini, avtor pa “komunistično-agitpropovska murgeljska podgana”, ki sliši na ime Aljaž Pengov Bitenc. Bloga od leta 2006 dalje.

Screen Shot 2014-01-28 at 13.38.09

6. Had

Had je Roni Kordiš. Eden najbolj produktivnih, najbolj znanih in najbolj branih blogerjev pri nas. Piše o 101 stvari, ne špara svojega jezika, je avtor, ki mu sledi veliko ljudi, skozi leta pisanja pa si je nabral tudi kakšnega sovražnika.

7. Čas-opis

Ustvarjalnost, podjetnost, samozavest je slogan bloga Čas-opis, ki ga ustvarja dr. Žiga Turk, profesor, gradbenik, računalnikar, bivši politik in državljan.

8. Nergač

Več je oslov kot pastirjev, pravi nergač Matej Zalar. Ljubljančan, ki simpatizira s periferci in bloga že dobrih sedem let. V resnici (v živo še nismo preverili) pa je menda malo manjši težak, kot je videti na blogu.

9. Renton

Avtor Sašo Braz je po duši astronavt, ki se mu po žilah pretaka antifašistični duh. Ustvarja blog za odkrivanje novih stvari, učenje neverjetnih dejstev in splošno radovednost.

10. Irena Sirena

Irena Jenko je. In je fajn, da je. Ker bi nam med drugim sicer ušel marsikakšen zanimiv link, razni oskarji, viktorji ali grammy-ji pa ne bi bili pol tako zabavni.

Screen Shot 2014-01-28 at 13.43.11

11. Ex Shanti Future Shanti

Avtor je glasbenik N’toko. Odkar se je kot kolumnist pridružil Mladini, je blog sicer v hibernaciji, a ga velja imeti na očeh.

12. MarkoM

Kdo je Don Marko M ne vemo, razen, da je barva njegovega glasu “približana srečanju vsaj treh mačk v februarju”. In da je premožen ravno toliko kot Bill Gates. Za učinkovito branje bloga priporoča naslednje: “Če si levičar/ka, me bereš od desne proti levi. Če si desničar/ka, me bereš od leve proti desni. Če pa znaš brati, prebereš vse pomembno vmes.”

13. Marko Bucik 

Odvisnež od vsega političnega, ki živi za naslednji road trip :). Marko trenutno prebiva v Washingtonu, kjer dela kot svetovalec za Svetovno banko. Piše o ZDA in EU.

14. Simona Rebolj

Kot je v intervjuju zaupala Đubox-u, se pogosto loteva obravnav raznih svinjarij, z užitkom obravnava filme, ob resničnostnih šovih življenja pa občuti predvsem nujo po izražanju.

15. Pod črto

Anže Voh Boštic si je za glavno poslanstvo spletnega portala zadal “razkrivanje nepravilnosti in podajanje razlag pogosto kompleksnih dogodkov, o katerih tradicionalni mediji le površinsko poročajo”. Pod črto je vreden vsake vaše minute.

Screen Shot 2014-01-28 at 13.36.51

16. Špehšpilja

Boštjan Gorenc – Pižama je človek s črkami, stand-up komik, prevajalec in ponosen lastnik bronastega delfinčka za petminutno plavanje mrtvaka v morju. Špehšpilja so njegova razmišljanja o svetu okoli nas, ki jih redno sicer objavlja v reviji Stop.

17. Kostin mozeg

Solze, žolč, urin, močefit in kri. NC-17. “An NC-17 rating can be based on violence, sex, aberrational behavior, drug abuse or any other element that most parents would consider too strong and therefore off-limits for viewing by their children.”

18. Libertarec

Kričač na internetu je Tomaž Štih. Zagovarja liberalna stališča, še posebno priljubljen je pri tistih, ki se imajo za tadesne.

19. Drugi dom

To je blog za spletne izlive “nerealiziranega politologa, ki bolj ali manj redno plačuje položnice s piarjem”. Avtor je Jure Mesarič.

20. The L files

Domen Savič komentira vesolje, svet in situacije, v katerih živimo. Dela galamo na spletu, z užitkom provocira in nam hkrati ves čas daje vedeti, da je vse to bv. Nekoč nam bo bolj jasno :).

Screen Shot 2014-01-28 at 13.47.24

(dodatno)* IUS-INFO

Ne gre ravno za blog, pač pa pravni in poslovni informacijski portal (zato zvezdica), na katerem pa svoja razmišljanja o vsebinah pravnega značaja redno objavljajo številni ugledni pravniki in pravnice, med njimi dr. Miro Cerar, Vlasta Nussdorfer, dr. Matej Accetto, dr. Andraž Teršek …

 

P.S. Gotovo smo kakšen blog, ki bi ga veljalo uvrstiti na listo, tudi spregledali, morda še nismo slišali zanj, kdo ve, če ne vi :). Oglasite se v komentarjih in zraven pripišite tudi, zakaj branje izbranega blog priporočate. Hvala!

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja, tudi do drugih komentatorjev in komentatork.

 

7 replies on “20 blogov, za katere morate vedeti”
  1. Štirje blogi istega avtorja na enem mestu. Mitja Kunstelj, nekdanji specialec Morisa in ozdravljeni narkoman, piše o trgovini z orožjem v 1990-tih, o delovanju Paravoma, o avanturah vojaškega plačanca na tujih bojiščih, o življenju heroinskega odvisnika, arestanta ter ozdravljenega dilerja, in komentira aktualna dogajanja v državi ter razkriva tisto, česar mediji nočejo, ne smejo ali ne upajo objaviti, ali pa preprosto ne vedo. Blog je plačljiv, a vreden vsakega evra. Gre za enega bolj, če ne že najbolj branih blogov v Sloveniji.

    1. says: Bernard Pesjak

      Sem mislil, da se v okvirček “Spletna stran” vnese URL bloga, ampak kot kaže, temu ni tako. Za tiste, ki ne vedo, kako do Mitjinega bloga, tukaj je naslov: http://www.mikstone.si

  2. says: Don Marko M

    Metina dekleta in fantje…zahvaljujem se Vam za vašo uvrstitev mojega bloga med TOP 20….zdaj ni več nobenega dvoma, da imate tudi izbran okus….da imate prefinjenost svojstvenega stila je itak že znano….

Komentiranje je zaprto.