20 Slovencev in Slovenk, ki zasedajo najvišje položaje v inštitucijah EU

(foto: mark notari via Flickr)

Medtem, ko smo skozi komisarska zaslišanja od bližje spoznavali delovanje EU, smo se na Metini listi odločili za pregled slovenske politične elite v Bruslju. Neke vrste, kdo je kdo v Bruslju in njegovih satelitih. Pripravili smo seznam Slovencev in Slovenk, ki znotraj hierarhije EU inštitucij zasedajo najvišje rangirane položaje. Pri tem pa namenoma nismo upoštevali tistih, ki jih ima Slovenija pravico imenovati ali izvoliti (komisarka, sodniki, poslanci …). 

Dr. Zoran Stančič (foto: Lisbon Council via Flickr)
Dr. Zoran Stančič (foto: Lisbon Council via Flickr)

1. ZORAN STANČIČ

Namestnik generalnega direktorja (eden od dveh) na generalnem direktoratu Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo. Pred tem je zasedal podoben položaj na generalnem dirketoratu za raziskave in razvoj. Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje in znanost.

2. CIRIL ŠTOKELJ

Direktor direktorata za regije znotraj Generalnega direktorata Evropskega parlamenta za zunanje politike. Nekdanji veleposlanik Slovenije v Madridu in vodja stalne misije Slovenije pri EU.

3. FILIP MAJCEN

Direktor v generalnem direktoratu Evropske komisije za prevajanje, zadolžen za uradne prevode iz grščine, estonščine, poljščine, portugalščine, romunščine, slovaščine in švedščine.

Mary Veronica Tovšak Pleterski (foto via http://www.wileurope.org/)
Mary Veronica Tovšak Pleterski (foto via www.wileurope.org)

4. MARY VERONICA TOVŠAK PLETERSKI

Direktorica za področje evropskih in mednarodnih trgov ogljika na generalnem direktoratu Evropske komisije za klimatske spremembe. Nekdanja namestnica veleposlanika Slovenije pri EU, ena od gonilnih sil slovenskega predsedstva EU leta 2008.

5. VALTER MAVRIČ

Direktor direktorata za prevajanje in terminologijo znotraj generalnega direktorata Evropskega parlamenta za prevajanje.

6. TOMAŽ LOVRENČIČ

Marjeta Jager (foto via www.eesc.europa.eu)
Marjeta Jager (foto via www.eesc.europa.eu)

Nekdanji slovenski diplomat in veleposlanik Slovenije v Španiji je od leta 2009 direktor Satelitskega centra Evropske unije s sedežem v Madridu. Pred tem je bil med leti 2006 in 2009 namestnik direktorja istega centra.

7. MARJETA JAGER

Vodja kabineta komisarke za promet Violete Bulc (november 2014), pred tem direktorica za področje koordinacije politik in varnost na generalnem direktoratu Evropske komisije za mobilnost in promet. Dolgoletna uslužbenka Evropske komisije, nekdanja šefica kabineta evropskega ministra Igorja Bavčarja in nekdanja namestnica veleposlanika Slovenije pri EU.

Samuel Žbogar (foto: Friends of Europe via Flickr)
Samuel Žbogar (foto: Friends of Europe via Flickr)

8. SAMUEL ŽBOGAR

Vodja Urada Evropske unije na Kosovu, nekdanji zunanji minister in veleposlanik RS v Washingtonu.

9. MITJA DROBNIČ

Vodja Delegacije Evropske unije v Črni gori in nekdanji veleposlanik RS v Berlinu.

10. BOŠTJAN ŠPORAR

Vodja enote za razvoj znotraj generalnega sekretariata Sveta EU za področje zunanjih zadev, širitve in civilne zaščite. Nekdanji slovenski diplomat z dolgoletnim bruseljskim stažem.

11. MATJAŽ MALGAJ

Vodja Enote za morsko okolje in vodno gospodarstvo (Direktorat C – Kakovost življenja, vode in zraka) na Generalnem direktoratu za okolje (november 2014). Pred tem je bil dve leti vodja kabineta evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika, še pred tem pa namestnik šefa kabineta komisarja Potočnika. Pred desetletnim službovanjem v Bruslju, je bil Malgaj ožji sodelavec Janeza Potočnika kot evropskega ministra in vodje pogajalske skupine Slovenije za vstop v EU.

Mihela Zupančič (foto via MZ LinkedIn)
Mihela Zupančič (foto via MZ LinkedIn)

12. MIHELA ZUPANČIČ

Vodja enote za informiranje in komuniciranje v generalnem direktoratu Evropske komisije za humanitarno pomoč in civilno zaščito od marca 2012. Nekdanja vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in dopisnica STA iz Bruslja.

13. PATRIK KOLAR

Od l. 2007 vodja enot na Generalnem direktoratu za raziskave in inovacije Evropske komisije (enote za genomiko in sistemsko biologijo, osebno medicino, prehrano in zdravje ter za kmetijsko-prehrambeno verigo od l. 2014Docent na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in svetovalec za raziskave Stalnega predstavništva Slovenije pri EU (2004 – 2007).

14. MARJANA RUPNIK

Vodja enote slovenskih konferenčnih tolmačev v generalnem direktoratu Evropske komisije za tolačenje.

15. MARKO CURAVIĆ

Vodja enote za podjetništvo in socialno gospodarstvo na generalnem direktoratu Evropske komisije za podjetništvo in industrijo.

16. NATAŠA GORŠEK MENCIN

Od marca 2012 vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Med 2005 in 2012 je vodila informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Pred tem podsekretarka in svetovalka ministra na ministrstvu za kulturo.

Klemen Žumer (foto via Wikimedia)
Klemen Žumer (foto via Wikimedia)

17. KLEMEN ŽUMER

Vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Dolgoletni tesni sodelavec evropskega poslanca Lojzeta Peterleta in svetovalec za medije v poslanski skupini Evropske ljudje stranke v Bruslju.

18. VESNA VALANT

Svetovalka v direktoratu za naravni kapital na generalnem direktoratu Evropske komisije za okolje. Pred tem pa svetovalka v kabinetu Janeza Potočnika in še prej sodelavka na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju.

19. ŽIGA BAHOVEC

Svetovalec za pravne in zakonodajne zadeve v generalnem direktoratu Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo.

Maja Kocijančič (foto via YT)
Maja Kocijančič (foto via YT)

20. MAJA KOCIJANČIČ

Po novem (november 2014) govorka za zunanjo politiko EU (ki jo vodi visoka predstavnica Federica Mogherini), pa tudi politiko sosedstva in širitvena pogajanja. Prej govorka za zunanjo politiko EU pod vodstvom nekdanje visoke predstavnice Catherine Ashton. In še prej govorka stalnega predstavništva Slovenije pri EU v Bruslju, tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2008. In v davni preteklosti novinarka STA.

 

HVALA vsem za pomoč pri sestavljanju Metine liste Slovencev in Slovenk na najvišjih položajih v hierarhiji EU! Seznam nameravamo redno posodabljati. Če nam je kdo (nenamerno) ušel, nas lahko na to opozorite v komentarjih ali pišete na info@metinalista.si.

 

(Opomba: Seznam je bil nazadnje posodobljen 6. novembra 2014)

0 replies on “20 Slovencev in Slovenk, ki zasedajo najvišje položaje v inštitucijah EU”