214: Mike Jason (US Army) – Spomnim se, da sem grdo preklinjal

Poveljnik ameriške vojske, polkovnik Mike Jason, s pripadniki svoje enote dan pred odhodom na njegovo zadnjo misijo v Afghanistan 2012 (foto: osebni arhiv).

Deveto sezono podkasta Metin čaj bo otvorila gostujoča sovoditeljica Barbara Šurk z ekskluzivnim intervjujem! Pogovarjala se je s častnikom ameriške vojske, ki je po napadih 11. septembra 2001 poveljeval bojnim enotam v Afganistanu, Iraku in Kuvajtu.

Govorila sta o prijateljih in sovražnikih, o tem, kako so vojne spremenile družbe in države, o vlogi medijev v ameriških vojnah – na frontah in med civilisti. O spremljanju sedme sile pri delu v bojnih jarkih puščav, oaz in urbanih središčih v času, ko so vojne mnogi spremljali v živo po družbenih omrežijih. O cenzuri vojske in medijev ter urjenju iraških in afganistanskih vojakov, ki so po njegovem odhodu pobegnili pred Isisom iz Mosula leta 2014 in avgusta pred Talibani v Mazar El Šarifu.

#MetinČaj

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

MIKE JASON – Upokojeni častnik ameriške vojske, diplomant vojaške akademije West Point in magister javne uprave (public policy) na univerzi Georgetown v Washingtonu. Po napadih na ZDA pred 20. leti je poveljeval vojakom v Kuvajtu, Iraku in Afganistanu. Med premori s fronte je delal kot svetovalec poveljnikom in civilnim iradnikom NATOa in Pentagona.

Vojaško kariero je začel kot poveljnik ameriške vojske v mirovnih operacijah na Kosovu. Enajstega septembra 2001 je ravno sklenil misijo in s svojimi vojaki pristal v Nemčiji. Pripravljal se je na vrnitev v ZDA po dolgih letih odsotnosti, ko je na televiziji zagledal civilna letala, ki so treščila v nebotičnike v New Yorku in strmoglavila na obrambno ministrstvo v Washingtonu ter na polje v bližini Pittsburga. Na Twitterju je @mikejason73.

BARBARA ŠURK15 let je preživela na Bližnjem vzhodu, kjer je za ameriško tiskovno agencijo The Associated Press poročala iz Iraka, Egipta, Sirije, Jemna, arabskih držav Perzijskega zaliva, Irana in Libanona, Izraela in palestinskih ozemelj … Poročala je o turbuletnem desetletju v regiji, od palestinske intifade, obleganja Gaze, državljanske vojne v Iraku, protestov in političnih prevratov Arabske pomladi, vojne v Siriji in v Jemnu, begunskem valu iz teh arabskih držav v sosednje. Po napadih na ZDA je iz regije izčrpno poročala o razrastu Al Kaide, o njeni transformaciji v Islamsko državo v Iraku in v Siriji ter o okrepljenem vplivu Irana v Iraku, Libanonu in Afganistanu.

Pred tem je bila bližnjevzhodna dopisnica časnika Delo v Jeruzalemu, za katerega je med drugim – iz Bagdada – poročala o ameriški invaziji na Irak, palestinski vstaji proti izraelski okupaciji, Hamasovi kampanji samomorilskih napadov v Izraelu in izraelskih napadih na Libanon.

Bližnji vzhod, predvsem pa sirska vojna, sta ji sledila v Evropo, odkoder je za ameriški časnik The New York Times poročala o največjih migracijah beguncev na celini od konca druge svetovne vojne. Po vrnitvi v Evropo je novinarsko kariero nadaljevala v Bruslju, kjer je bila urednica in poročevalka ameriškega portala Politico v času, ko so privrženci Islamske države napadli Paris in Bruselj, Britanci izglasovali izstop iz Evropske unije, Američani pa za predsednika izvolili Donalda Trumpa.

Te dni se Barbara zadržuje bližje našim krajem. Za New York Times občasno poroča iz držav na Balkanu in piše knjigo o Bližnjem vzhodu – politični memoir pravi, da bo, čigar delovni naslov nam je zaupala kot ‘Iz Jeruzalema v Bejrut’. Na Twitterju je @BarbaraSurk.  

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. 

Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

0 replies on “214: Mike Jason (US Army) – Spomnim se, da sem grdo preklinjal”