274: Samira Kentrić – Izrazito delam na tem, da sprovociram oko

Foto: Samira Kentrić (foto: osebni arhiv).

Z avtorico in vizualno ustvarjalko Samiro Kentrić, ki se z ilustracijami loteva tudi političnega komentiranja, se pogovarjamo o pravkar končanem knjižnem sejmu v Bologni, kjer je bila Slovenija častna gostja.

Po čem je znana slovenska ilustracija v svetu, kakšen odnos imamo v Sloveniji do umetnosti, kako sama razume vlogo umetnika oz. umetnice v sodobni družbi, kakšen izziv ji predstavlja ustvarjanje za medije, o subtilnosti v sporočilih, iskanju bližnjic, razloži tudi, zakaj pozdravlja pojav novih tehnologij in kaj svetuje vsem, ki so na začetku svoje poti.

#MetinČaj S11E15

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

SAMIRA KENTRIĆ – Avtorica treh grafičnih romanov: avtobiografskega romana o odraščanju v času postjugoslovanske tranzicije Balkanalije (Beletrina, 2015); družbeno angažirane zgodbe o usodi beguncev na poti v EU Pismo Adni (Beletrina, 2016) in romana o iskanju svojega mesta v družbi po tragičnih dogodkih Adna (Mladinska knjiga, 2020).

Ob avtorskih knjigah piše članke in ustvarja naslovnice in ilustracije, v katerih staplja javno, politično govorico z intimnostjo človekovega vsakdana. Leta 2015 je knjiga Balkanalije prejela mednarodno nagrado založnikov Special Book Award, ki jo podeljuje Motovunsko združenje mednarodnih založnikov (MGIP). Leta 2019 je bil bolgarski prevod Balkanalij uvrščen v letni izbor najboljših 15 knjig, izdanih v Bolgariji, izbor Economy, Sofija. Leta 2022 je nemška Akademija za otroško in mladinsko literaturo nemški prevod Balkanalij izbrala za mladinsko knjigo meseca, leta 2023 pa je knjižna revija Börsenblatt Balkanalije uvrstila na seznam 14 priporočenih knjig, prevedenih iz slovenščine. Njena ilustracija iz 2022 za naslovnico časopisa Kralji ulice je po izboru javnosti prejela nagrado za najboljšo naslovnico leta cestnih časopisov mednarodnega združenja ustvarjalcev cestnih časopisov – International Network of Street Papers. 

 

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. 

Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

Značke
0 replies on “274: Samira Kentrić – Izrazito delam na tem, da sprovociram oko”