278: Dr. Primož Treven (Biotehniška fakulteta) – Laži in polresnice o mleku

Dr. Primož Treven (foto: osebni arhiv)

Ob svetovnem dnevu mleka (1. junij) se vprašamo, kakšna je podoba mleka v javnosti, kaj sploh je mleko in kdo to ni. Dr. Primož Treven z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani nam pomaga razbiti najbolj trdovratne mite, ki se držijo mleka.

Je kravje mleko res dobro samo za teličke? Bodo naše kosti močnejše, če bomo pili mleko? Je boljše od kravjega uživati kozje ali ovčje mleko zaradi količin kazeina? Je verjetnost za osteoporozo večja, več kot pojemo mlečnih izdelkov? Dajejo v homogenizirano mleko homoseksualni gen? Ali mleko, ki mu preteče rok uporabe, res vrnejo v mlekarno, tam ponovno prekuhajo in spet zapakirajo? Je najslabše piti kavo z mlekom? In kaj je z mlekom iz trgovine, ki da ni več mleko, ker so vse vzeli ven, je bolj voden in nima vonja po hlevu.

#MetinČaj S11E19

Metin čaj
Metin čaj
Metina lista

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS).

 

DOC. DR. PRIMOŽ TREVEN – Visokošolski učitelj in raziskovalec na Inštitutu za mlekarstvo in probiotike, Biotehniška fakulteta. Raziskovalno in pedagoško deluje na področju materinega (humanega) mleka, mlekarstva ter varne in funkcionalne hrane.

———————————–

Metin čaj je podkast o medijih, dobrih in slabih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. Gostje v medijih delajo, z njimi živijo in o njih razmišljajo. 

Gostitelja sta Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS). Komentarji in predlogi dobrodošli tudi na info@metinalista.si. #MetinČaj

0 replies on “278: Dr. Primož Treven (Biotehniška fakulteta) – Laži in polresnice o mleku”