31. festival LGBT filma

lgbtLetošnji 31. festival LGBT filma pri Društvu Škuc letos poteka še z manjšimi sredstvi kot navadno. Slovenski filmski center je namreč festival neopravičljivo izločil iz financiranja, so pa zato festivalu priskočili na pomoč drugi, ne samo tuji sofinancerji, ter tako omogočili, da festivalska nit ne bo pretrgana. In ljubitelji filma ne prikrajšani – celo nasprotno, zdi se, da bo letos pestrost ponudbe še večja.

Na festivalu bodo v celoti predvajali 23 dolgih in 24 kratkih filmov. Filmi so kar iz 31 držav: Albanija, Argentina, Brazilija, Čile, Danska, Dominikanska republika,Francija, Hong Kong, Indija, Indonezija, Italija, Južna Afrika, Kanada, Kenija, Kitajska, Kosovo, Kuba, Litva, Malezija, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Urugvaj, Velika Britanija, Venezuela in ZDA.

Osrednji program se bo odvrtel med 28. novembrom in 5. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Zaradi izrednega zanimanja bo otvoritvena projekcija festivala v večji dvorani in sicer v Kinodvoru, s podporo venezuelske ambasade se bo namreč predvajal letošnji dobitnik beneškega zlatega leva, venezuelski film Od daleč (2015) režiserja Lorenza Vigasa.

Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, Celju, na Ptuju in tokrat prvič tudi v Bistrici ob Sotli. Off program bo potekal na začetku festivala v cafeju Kolaž na Gornjem trgu ter ob zaključku festivala v klubu Škuc-Tiffany na Metelkovi.

Festival tudi tokrat ne bo minil brez uglednih gostov iz Slovenije in tujine. Svoj nov film La vanite/Nečimrnost (2015) bo predstavil znani švicarski režiser Lionel Baier, brazilsko-nemško koprodukcijo Aya Arcos (2014) pa režiser Maximilian Moll. Mladi domači režiser Drago Graf se bo z občinstvom pogovarjal po projekciji svojega celovečernega filma Jutri (2013). Domačo produkcijo pa si bo mogoče gledati tudi v zgodovinski perspektivi. V okviru hommaga članu slovenske umetniške avantgarde Vojinu Kovaču-Chubbyju bodo predvajani štirje kratki filmi iz leta 1968, ki jih je posnel Naško Križnar. Po dolgih letih pa bomo lahko prvič videli film Slovenski Hamlet, celjskega režiserja Stanka Josta – film je iz leta 1980. Po njem se bomo o snemanju pogovarjali z igralko in dobitnico letošnjega Borštnikovega prstana Ljerko Belak, ki je nastopila v tem filmu, in pa z režiserko Majo Weiss. Svoja dva kratka filmska prispevka bosta osebno predstavili tudi slovenska režiserka Maja Šest (film Seveda te ljubim, 2014) in ameriška gostja Kathryn Roake (risanka Fifi gre na plažo, 2014).

Kot vedno bo Festival LGBT filma pokrival različne teme, tudi tokrat vprašanje staranja v LGBT populaciji, hendikepa in seksualnosti, življenja s hivom in aidsom, biseksualnosti, prikazani pa bodo tudi filmi, ki se ukvarjajo s transspolnimi temami.

Nagrade za najboljši slovenski prispevek Festival LGBT filma letos ne bo podelil, zaradi slabega odziva, podelili pa bodo nagradi Rožnati zmaj: za najboljši film festivala po izboru žirije in po izboru publike.

Ljubljanski festival velja za enega najstarejših tovrstnih festivalov v Evropi, saj poteka že vse od leta 1984. Svoje poslanstvo in delo nadaljuje, v prepričanju, da je natančnejša in načrtna predstavitev tovrstne filmske umetnosti še kako dobrodošla pri nas, če ne celo nujna.

Ekipa 31. festivala LGBT filma

 

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Kino otok, Moderna galerija, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele, Veleposlaništvo Nizozemske, Goethe Institut, Institut francais, Norway Grants, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Celjski mladinski center, Udarnik, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, revija Narobe, Radio Študent, cafe Kolaž, klub Monokel, klub Tiffany, klub K4, DHL, City hotel in drugi.

Značke
0 replies on “31. festival LGBT filma”