50 oddaj podkasta Metamorfoza v številkah

Kot ste verjetno že opazili, je Metamorfoza pravkar zabeležila jubilejno 50. oddajo. Lahko bi rekli, da je podkast zdaj v zrelih, najlepših letih, a sam menim, da je Metamorfoza kot whiskey. Na še mnogo oddaj, torej!

Če ste navdušeni nad številkami in grafi, pa sem vam pripravil še nekaj o tem, kaj se je dogajalo v prvih 50-ih oddajah.

VODITELJI

Najprej se moram iskreno zahvaliti svojim zvestim sovoditeljem. Martinu za to, da mi je pomagal pri sploh prvih oddajah, Romanu, Lovrotu, Alenki in Urši pa za entuziastično nadaljne sovodenje.

Slika 1: Na tej sliki lahko vidite, v kolikih oddajah smo se pojavili.

GOSTJE

V Metamorfozi smo imeli 12 gostov biologov, vsak od njih strokovnjak za svoje področje. To so (po časovnem vrstnem redu): Katja Kalan, Shakira G. Quiñones Lebron, dr. Martin Kavšček, dr. Danilo Bevk, Gregor Aljančič, dr. Magda Năpăruş-Aljančič, dr. Rok Kostanjšek, dr. Melita Vamberger, dr. Tomi Trilar, Tit Slatinšek, Žan Kuralt in dr. Špela Gorički.

Iskrena hvala tudi vsem gostom, da so se odzvali povabilu!

Tukaj morda velja kot neke vrste gosta omeniti tudi Anžeta Tomića in Boštjana Gorenca – Pižamo, ki pa sta bila v t. i. “cross oddaji” o filmskih pošastih bolj sovoditelja kot gosta. Vsaj Pižamo bi sicer lahko označili za dežurnega biologa, oba veliko vesta o filmih. Bilo mi je v užitek in upam, da še kdaj!

TRAJANJE

V 50-ih oddajah smo skupaj posneli 2023,83 minut materiala. To znaša 33 ur, 43 minut in 50 sekund.

Najkrajša je bila oddaja št. 11, ki je trajala 21,88 min. Najdaljša je bila oddaja št. 22, ki je trajala kar debelih 95,25 min. Ker se tematske oddaje znajo zavleči (najdaljša je tista o človeški ribici), jih zdaj raje izdamo v več nadaljevanjih. Vseeno je ura in pol precejšen zalogaj. Aritmetična sredina (skupna dolžina deljena s št. oddaj), ki jo pogovorno poznamo kot “povprečje”, znaša 40,48 min. Več o tem pa v spodnji sliki.

Slika 2: T. i. “škatla z brki” (angl. “box plot”) še grafično prikazuje trajanje oddaj. Mediana znaša 37,66 min in je nekakšno povprečno trajanje oddaje. Polovica oddaj je bila krajših in polovica daljših od te vrednosti. Škatla in brki označujejo četrtine: torej, polovica oddaj je trajala med 31 min in 47 min, četrtina oddaj je bilo krajših od 31 min, še četrtina oddaj pa je bilo daljših od 47 min.

POSLUŠANOST

Na podkast sceni se govori (oz. to omenja predvsem prej omenjeni, t. i. podkast sultan Anže Tomić), da se ne spodobi opletati s številkami oz. da te niso pomembne. Tudi jaz ne bom o poslušanosti s številkami, bom pa omenil oddaje, ki ste jih iz takšnega ali drugačnega razloga poslušali največkrat.

Slika 3: Oddaje, ki presegajo povprečno poslušanost za vsaj 20 %. Ob tem je treba dodati, da zadnjih nekaj oddaj še nima realnih vrednosti (npr. dinozavrski oddaji se bosta zanesljivo uvrstili med najbolj poslušane).

Vašo pozornost so torej najbolj vzbudile naslednje oddaje:

VSEBINA – ORGANIZMI

Vsebino oddaj sem izbiral sproti, kakor se mi je neka tema zdela zanimiva. Tako je naneslo, da smo v zgodbah govorili o naslednjih organizmih.

Slika 4 prikazuje, kolikokrat se je v osrednji vlogi naših zgodb znašla določena glavna skupina organizmov. Nekoliko prednjačijo živali.

Slika 5: Ker so zgodbe o živalih tako dominantne, si poglejmo še, o katerih skupinah živali smo največ govorili. Očitno so najzanimivejše žuželke. Povsem objektivno.

OBETI

Vsaj trenutno je volje po snemanju novih oddaj še ogromno.

Do 100. oddaje je zanesljivo treba priti, vsaj zaradi estetike, potem pa bomo videli, kako dolgo bomo starali ta whiskey.

Iskrena hvala za poslušanje tudi vam, poslušalcem! Brez vas se tega sigurno več ne bi šli!

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “50 oddaj podkasta Metamorfoza v številkah”