Algoritemska cenzura

Foto: Clker-Free-Vector-Images via Pixabay.

V življenju so mi nekajkrat grozili s tožbami, ker je bilo ljudi, o katerih sem pisal ali opisal dogodke, sram lastnih besed. Nazadnje mi je tako grozil župan Bohinja in novo izvoljeni poslanec Stranke Alenke Bratušek, Franc Kramar. Zato, ker smo objavili video občinske seje, na katerem so argumentirali odločitev za zaračunavanje veslanja po Bohinjskem jezeru.

21. junija 2018 bo Evropski parlament glasoval o novi direktivi o avtorskem pravu. Predlagatelji želijo uzakoniti algoritemsko filtriranje in nadzor nad naloženimi vsebinami.

Računalniški program bi določil, ali je neka vsebina zakonita in bo dovolil “upload”, ali nezakonita in ne bo smela biti objavljena. To je definicija cenzure.

Že dve leti se borimo za prosto dostopno javno dobro. Na drugi strani nam stojijo lokalni šerifi, ki jim gredo po glavi zgolj evri in mislijo, da so nad zakoni. Na lastni koži sem izkusil, kako zli nameni in algoritmi utišajo pravico.

Kmalu po tem, ko smo na naši Facebook strani objavili video občinske seje, na katerem so zbrani argumenti občinskih svetnikov za zaračunavanje dostopa do jezera, me je klical prokurist podjetja ATM elektronik, ki za občino Bohinj snema občinske seje. Zahteval je izbris videa zaradi kraje avtorskega dela in mi zagrozil s tožbo.

Videa seveda nismo umaknili in tudi zakonov nismo kršili, saj so posnetki občinskih sej informacije javnega značaja. Pa tudi, če ne bi bile informacije javnega značaja, ima javnost pravico vedeti, s kakšnimi argumenti nam politiki omejujejo dostop do javnega dobra.

(foto: Peter Koren)

Da nismo kršili zakonov, žal ni vedel Facebookov algoritem in je po lažni prijavi podjetja ATM elektronik naš video umaknil. Takoj smo vložili DMCA counter-notification, da bi Facebook pregledal lažno prijavo in da bi video obudili. Ni nam uspelo. Facebook se je odločil, da kršimo avtorske pravice in nam ni dovolil ponovne objave posnetka. Da kršimo avtorsko pravo, je bil prepričan tudi sedanji poslanec in takratni župan Franc Kramar, ki mi je nato po telefonu grozil ne samo s tožbo, ampak celo s kazenskim pregonom. A on ni imel v rokah vzvoda za cenzuro, algoritmi pa ga imajo.

Vmes smo posnetek naložili na Vimeo, vendar ga je po prijavi copyright kršitve tudi njihov algoritem umaknil. S to razliko, da smo pri Vimeu uspeli s counter-noticom in posnetek je bil po nekaj dneh znova dostopen.

Kljub temu, da je bilo vse legalno in legitimno, so algoritmi odločili, da naš posnetek krši avtorsko pravo. Če evropski poslanci glasujejo za novo direktivo, bo takšnih primerov še mnogo, mnogo več.

Kaj lahko naredi posameznik? Piši, pokliči in pošlji mail/tvit evropskim poslancem, naj glasujejo proti. Več info tu.

0 replies on “Algoritemska cenzura”