Ali lahko brez interneta premagamo podnebne spremembe?

Skulptura Issaca Cordala v Berlinu: Diskusija politikov o globalnih spremembah. (Vir: The Sierra Club Facebook)

“V kolo vložiš dva, dobiš pa pet evrov«, je prepričan Karl Reiter, avstrijski okoljevarstvenik, strokovnjak za transport in mobilnost, češ da z vlaganjem v kolesarjenje prihranite pri zdravstvenih stroških, zmanjšate pa tudi gnečo avtomobilov na cesti in pospešite javni prevoz. Nemara tako rešite celo prihodnost.”

Tako sem tudi jaz v tednu mobilnosti, kot se spodobi, po več kot dvajsetih letih sicer, preizkusila novo kolo. In ko sem na dan brez avtomobila v dežju in vetru hotela moji šestletnici biti dober zgled, sva se na cesti umikali predvsem avtomobilom. Enim je pač vseeno. Lahko jih razumemo, ker se na drugi strani v resnici mnogi tudi le na ta dan samo malce pretvarjajo, da jim je mar.

Dnevi, posvečeni temu ali onemu, so geste za dušo: sodeluj, pa ti bo odpuščeno! Ko so mimo, pa spet grešimo brez kančka slabe vesti, uporabljamo izrazito potratne električne naprave, skurimo na desetine litrov bencina, se sami obsedeno vozimo z avtomobilom do prve trgovine in nazaj, potrošimo preveč vode, kupujemo brez mere in preveč. Na koncu pa, poleg ostale nesnage, ki jo pridelamo na leto, vsak od nas v zabojnikih po Sloveniji pusti še po 86 kilogramov smeti, od tega dobršen del hrane.

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

Barbara Kužnik (foto: osebni arhiv)
Barbara Kužnik (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Barbara Kužnik, novinarka, sociologinja, mama, nastala v Trbovljah in odraščala v onesnaženem, a kreativnem družinskem okolju med odrom in mikrofonom. Deset let je razloge za razlage iskala z Valom202, potem je prišel Berlin, razplod, razcvet in preporod. Kritična opazovalka sveta, popisovalka dogodkov, ljudi, razmerij in zadnjih pet let neutrudna bralka pravljic. Z družino živi v Bruslju, doma govori v slovenščini, sanja v nemščini, na razpise se prijavlja v angleščini, na ulici pa se rada naredi francoza.

 

0 replies on “Ali lahko brez interneta premagamo podnebne spremembe?”