Ameriška volilna mineštra, dva meseca do cilja – posodobitev št. 24

(foto via Wikimedia)

Poletne počitnice, ki se v ZDA tradicionalno končajo s podaljšanim vikendom na Dan dela (prvi ponedeljek v septembru), štejejo za začetek šprinta v predsedniški volilni kampanji.

Mimogrede, ali ste vedeli, da Američani državne praznike delegirajo na ponedeljek? Izjeme so Novo leto, Božic, Zahvalni dan, Dan neodvisnosti in Dan veteranov, vse ostale (še 5 jih je) pa na podlagi zakona Uniform Monday Holiday Act, ki je začel veljati 1971, praznujejo ob ponedeljkih. Kar se zdi precej smiselno, če samo pomislim na akrobacije, ki jih pri nas izvajamo vsakič, ko praznik, ki je dela prost dan, pade na torek, sredo ali četrtek.

(foto via Wikimedia)
(foto via Wikimedia)

Od zdaj dalje bo torej šlo v kampanji na nož, morebitne napake pa bodo imele veliko resnejše posledice za Donalda Trumpa in Hillary Clinton kot vse skupaj doslej. To je delno dobra novica za Trumpa, ker ga krampanje po ljudeh, politikah, verah, državah … doslej ni predrago stalo. Je pa tudi res, da manevrskega prostora za naprej ni več toliko, da bi lahko še naprej nekontrolirano opletal z jezikom. Volivci in volivke imamo spomin zlate ribice, če bi se discipliniral, bi znal biti še zelo nevaren.

Ogromna večina anketarjev v začetku septembra, ko to pišem, še vedno napoveduje razmeroma gladko zmago Hillary Clinton na novembrskih volitvah. Če so bile nacionalne ankete doslej bolj kot ne za okras, uporabne le za kakšne fine, predvsem pa manipulativne naslovnice, dva meseca pred volitvami kažejo realnejšo sliko. Daleč od tega, da je bitka zaključena, čeprav nekateri že tako interpretirajo javnomnenjske raziskave.

ANKETE IN NAVODILA ZA UPORABO

Ustvarjalci in ustvarjalke podkasta On the media so v sodelovanju z ekipo 538 pripravil uporabna priporočila glede rabe anket med volitvami. Kratek povzetek:

  • bodite pozorni na ankete, v katere so vključeni najverjetnejši volivci in ne zgolj registrirani volivci
  • izdelki anketarjev, ki se z ljudmi pogovarjajo v živo, so bolj zanesljivi od raznih avtomatov ali spletnih anket, ki so manj preverjene
  • niso vsi anketarji enako dobri, razlike med njimi so ogromne
  • pazite se anket, ki “skačejo” iz povprečja, ker so običajno zgrešene, povprečja večih anket povejo več
  • imejte v mislih motiv medijev, ko poročajo o anketah, zanimajo jih naslovi
  • posamezni dogodki kot npr. konvencije, debate … lahko vplivajo na gibanje anket, a je njihov vpliv običajno kratkega daha
  • ankete, ki vključujejo kandidate tretjih strank, točneje prikazujejo razpoloženje elektorata od tistih, ki tega ne vključujejo
  • agregati anket, opravljenih v posameznih zveznih državah, so običajno povednejši v napovedovanju zmagovalcev od nacionalnih anket
  • ne pozabi: če nekomu napovedujejo 80 % možnosti, da zmaga, to pomeni, da obstaja 20 % možnosti, da izgubi. Se zgodi.

ankete1ankete2

JE HRC SKRIVAŠKA LAŽNIVKA?

Zadnja tri desetletja se Hillary Clinton ne more znebiti oblaka, iz katerega nanjo nenehno dežujejo obtožbe, kako gospa nekaj skrivajo in ji nikakor ne gre zaupati. S tem jo republikanci zalivajo že desetletja, vse odkar je postala Prva dama in razglasila, da ne bi rada zgolj pekla piškotov in izbirala prtičke za državniške večerje, ampak želi na tej poziciji početi še kaj drugega.

Aktivno je sodelovala pri reformi zdravstvenega sistema, kar je sodu izbilo dno. Tudi medijem je šlo to precej v nos in obrnilo se je kolo, ki se, upravičeno ali ne, vrti še danes. “Zakaj vas ljudje ne marajo, zakaj vas sovražijo, zakaj ste ambiciozni, zakaj vas vidijo kot agresivno, zakaj delujete zoprna, zakaj …” Furt na furt.

HRC se mora soočati s temi vprašanji in dodatno z dvojnimi standardi poročanja zato, ker ne igra tradicionalne vloge, doslej namenjene ženskam na njenih položajih. Pionirjem ni bila nikoli lahka, pionirkam pa še mnogo manj.

240 let po razglasitvi ameriške neodvisnosti (op. 4. julij 1776) ima ženska prvič resno možnost, da zmaga na predsedniških volitvah.

Ves čas kampanje 2016 jo na dno vlečeta predvsem dve stvari, (1) očitki na račun poslovanja Fundacije Clinton in (2) ravnanje z elektronsko pošto v času ministrovanja. Poštarjenje je bila napaka, arogantna napaka. Tudi sama je priznala, da to ni bilo najbolj pametno. Zelo resni strokovnjaki in strokovnjakinje FBI so imeli zelo dolgo časa pod drobnogledom to poštarjenje, na koncu pa niso našli nič obremenilnega. Nič, pa verjamem, da so se precej trudili.

Kar se poslovanja fundacije tiče, morda le tole – agencija Charity Navigator, ki potencialnim donatorjem sporoča, kako zelo (ne)vredna zaupanja je določena fundacija, je Fundaciji Clinton glede odgovornosti in transparentnosti poslovanja pred dnevi prisodila najvišjo možno oceno, 4 zvezdice od štirih. Top fundacija, pišejo. Kako naj bi si bogataši z doniranjem fundaciji kupovali vpliv na in dostop do HRC, ko je bila zunanja ministrica, je stvar debate, za kaj takšnega zaenkrat ni nikakršnih dokazov. Seme zla pa več kot uspešno zasajeno.

V luči debate o kupovanju vpliva in dostopa do vrhunskih politikov, je lahko odličen štart sicer VSAK dogodek, na katerem kandidati in kandidatke zbirajo sredstva za svoje kampanje. Zanimivo, kako Trumpovo gospodarsko ekipo sestavljajo izključno osebe, ki konkretno donirajo republikancem v kampanjah.

NEPOMEMBNO V KAMPANJI – KAJ BI KDO NAREDIL IN KAKO

Z vprašanji, za kaj se kandidati in kandidatke zavzemajo, se v tej kampanji, no, tudi v prejšnjih je bilo bolj ali manj enako, ukvarja malokdo. To se ne gleda, tega se ne bere in to se ne posluša. Trump na svoji spletni strani ponuja 7 politik in ukrepov, ki jih je strnil v 9000 besed, Hillary Clinton jih našteva 38, tudi precej natančno jih je popisala in štejejo 112.735 besed. Vir

Nisem čisto prepričana, če je to zanjo prednost, ker ljudi zgolj utrjuje v prepričanju, da je piflarca, kar se redkokomu zdi seksi. Trumpova chop chop verzija je vsekakor bolj prilagojena časom, v katerih živimo.

Tisti in tiste, ki bi radi vedeli več, vas napotim na spletno stran, na kateri lahko sami preverite, kje, kdo in kako stoji. Na voljo je tudi precej natančen in prijazen vprašalnik, na katerem lahko odkljukate, za kaj se zavzemate sami in tako preverite, kdo od štirih najvidnejših kandidatov in kandidatk vam je recimo najbližje. Javite, kakšne barve ste. 🙂

Naslednji datum, ki je v tej kampanji zelo zelo pomemben in za katerega mi je že vnaprej hudo, ker dogodka zaradi obveznosti s pripravami na polarno odpravo ne bom uspela ažurno spremljati, pa je ponedeljek, 26. september 2016, in prva predsedniška debata. To bo brez dvoma zelo zelo gledabilno. Še posebno zanimivo pa, če bo lahko v debati sodeloval tudi libertarec Gary Johnson. Zaenkrat ga v anketah podpira okoli 10 % ljudi, če želi debatirati, jih mora v skladu s pravili za sodelovanje doseči vsaj 15 %. Zelena Jill Stein ta trenutek nima niti za burek, kaj šele za debato.

 

POLITIFACT – koliko resnice je v izjavah Donalda Trumpa in koliko v izjavah Hillary Clinton.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– “Upam, da bo cirkus zapustil mesto, preden kontaminira Belo hišo.” (o obljubah in lažeh ter pravilih za predsedniške debate)

– Hillary Clinton vs Donald Trump, kdo ima večje možnosti za zmago na novembrskih volitvah

– Vsega lepega je enkrat konec, tudi ameriških predsedniških predvolitev (predvolitve končane, odprta konvencija pri demokratih, kandidata zelenih in libertarcev)

– Ali lahko Sanders še …? Ne, razen, če … (možnosti Sandersa za nominacijo, bruh ankete in elektorski kolegij)

– Podkasti, ki ponujajo dober vpogled v ameriške predsedniške volitve (prečiščen seznam podkastov, ki razlagajo ameriške volitve)

– Indiana Trump (predvolitve v Indiani, Trump najverjetnejši nominiranec republikancev, pri demokratih Sanders vztraja)

– HRC: “Želimo si Ameriko v poslu prihodnosti.” Trump: “Če bi bila HRC moški, bi dobila kvečjemu kakšnih 5 % glasov.” (komentar predvolitev in možnost odprte konvencije)

– Predvolitve v New Yorku – če ti uspe tu, lahko uspeš kjerkoli (komentar po predvolitvah v NY, Sandersov momentum in Trumpovo izgubljanje delegatov)

– Ko postanem predsednik oz. predsednica, bom … (komentar po demokratski debati v Brooklynu)

– Bo Wisconsin Trumpov Stalingrad? (o puščanju Trumpovega balona in odprti kuhni na odprti konvenciji)

– Marčevske ide – kdo so zmagovalci in poraženci boja za Belo hišo (komentar po drugem super torku, spreminjanje pravil in contested konvencija)

– Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga (komentar po Super torku in razlaga contested konvencije)

– Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani (komentar republikanskih zborovanj v Nevadi)

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Datumi predsedniških debat.

Opomba 2: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba : Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

 

0 replies on “Ameriška volilna mineštra, dva meseca do cilja – posodobitev št. 24”