Ameriške volitve 2018: Modrega vala ni bilo, demokrati vseeno bolj zadovoljni

Foto: Sunny Chatty via Flickr.

Zgodovinsko gledano volivci in volivke na vmesnih volitvah običajno kaznujejo predsednikovo stranko. Letošnji ciklus je to še enkrat potrdil. Izkazalo pa se je, da so bile nekatere napovedi glede domnevnega modrega vala močno pretirane.

REZULTATI KONGRESNIH VOLITEV 2018 (rezultati posodobljeni 19. novembra)

Demokrati so zabeležili nekaj bolečih porazov v bitki za senat, ki ostaja še trdneje v rokah republikancev, a prevzeli večino v spodnjem domu in povečali število guvernerjev.

SENAT (100): Doslej so imeli republikanci 51 sedežev, 47 so jih imeli demokrati, dva sta bila neodvisna. Po novem naj bi imeli republikanci najmanj 51 sedežev, demokrati zaenkrat 45, dva, ki običajno glasujeta skupaj z njimi, ostajata neodvisna (Sanders, King), na dva podatka še čakamo, rezultati niso dokončni. “Naša” Amy Klobuchar (demokratka) ostaja v Minnesoti zelo priljubljena in je gladko osvojila nov mandat.

PREDSTAVNIŠKI DOM (435): Doslej so imeli republikanci 235 sedežev, demokrati 193, sedem mest je bilo nezasedenih. Po novem imajo večino demokrati, pridobili so najmanj 36 novih sedežev in jih imajo po začasnih projekcijah najmanj 233, republikanci pa za zdaj najmanj 201. En rezultat še čakamo. V spodnjem domu ostaja tudi “naš” Paul Gosar (republikanec), ki je zmagal brez težav.

GUVERNERSTVO (50): Doslej so imeli republikanci 33 guvernerjev, demokrati 16, eden pa je bil neodvisen. Po novem jih imajo republikanci šest manj, 27, medtem ko bodo 23 ameriških zveznih držav vodili demokrati. (vse vir WP)

Glede na to, kako Donald Trump deli prebivalstvo, kako sovražna, prostaška in manipulativna ter lažniva je njegova retorika, bi si zaslužil močnejšo klofuto.

Razplet sicer daje demokratski stranki žarek upanja pred predsedniškimi volitvami 2020, sploh nove zmage na lokalnih nivojih, nikakor pa žarek ni tako močan, da bi “modri” lahko dali vse štiri od sebe. Prej nasprotno, volivci in volivke po vsej državi so dali vedeli, da se jim je Trump sicer malo zataknil v grlu, a tudi, da jih demokratska stranka ni ravno prepričala s tem, kar ponuja. Za morebitno zmago 2020 bo “jaz sem proti Trumpu”, verjetno premalo. In kaj rezultati pomenijo za naprej?

OBETI ZA PRIHODNJI DVE LETI

Glede na vse okoliščine, rezultat ni spektakularen ne za eno, ne za drugo stranko, je pa vseeno več zelo dobrih novic za demokrate.

Ameriški kongres bo od januarja 2019 še bolj razdeljen po strankarski liniji, a hkrati tudi bolj barvit in v njem bo sedelo več žensk, ki so se izvrstno odrezale ta ciklus.

Nova sestava bo bolje odražala dejansko strukturo prebivalstva. Zaradi novopridobljene večine v spodnjem domu ameriškega kongresa, se bodo lahko demokrati učinkoviteje uprli Trumpovim politikam. Ker ne vodijo države in nimajo večine v senatu, bodo svoje politike sicer težko spravili skozi, bodo pa lahko blokirali predsednikove ideje. Ker bodo prevzeli predsedovanja v odborih, bodo sami odločali, o čem se bo debatiralo v kongresu in sploh, kaj se bo ali ne bo delalo v naslednjih dveh letih.

Donald Trump, predsednik ZDA (foto via Wikipedia)

Brez dvoma pa so na vidiku številne preiskave obtožb glede nepravilnosti Bele hiše in Trumpovih podložnikov, kar so doslej republikanci uspešno pometali pod preprogo. Na tnalu bodo sporni družinski posli Trumpovih, predsednikovo (ne)plačevanje davkov, povezave z Rusi …

Te preiskave bodo zelo neugodne za aktualnega predsednika in njegovo ekipo, v kateri že tako ali tako ni gneče. Najboljši in najpametnejši se ravno ne tepejo, da bi delali za Trumpa.

Tiste, ki ostajajo, pa bodo demokrati preplavili s pozivi na zaslišanja, s pozivi po raznih dokumentacijah z oznakami zaupno, pričanji pod prisego … To pa diši le redko komu.

Da so republikanci obdržali večino v senatu in jo celo še okrepili, pa med drugim pomeni eno precej veliko stvar, obdržali so možnost imenovanja sodnikov na različne stopnje. To pa je tudi ena najpomembnejših pravic, ki pritičejo predsedniku ZDA. Ne samo, da na nižjih nivojih to zadnji dve leti predsednikovi možje že zelo uspešno počnejo, Trump je imenoval tudi že dva sodnika na najvišjo možno stopnjo, na Vrhovno sodišče. In ni izključeno, da bo imel še kakšno priložnost za to.

In če je doslej brutalno tolkel po medijih, ki jih redno opisuje kot državne sovražnike, se utegnejo novinarjem in novinarkam v naslednjih dveh letih pridružiti še demokrati v kongresu. Ker verjetno ne bodo plesali po njegovih taktih. Ne gre pa povsem izključiti kakšnega presenečenja, konec koncev se predsednik Trump ves čas prodaja za nepredvidljivega.

0 replies on “Ameriške volitve 2018: Modrega vala ni bilo, demokrati vseeno bolj zadovoljni”