Ana Mayer-Kansky, prva doktorica znanosti na slovenski univerzi

(foto: Shobhit Agrawal via Flickr)
(foto: Shobhit Agrawal via Flickr)
(foto: Shobhit Agrawal via Flickr)

Četrtek, 20. junij 2013

(Junakinja dneva je Ana Mayer-Kansky (20. junij 1895 – 3. november 1962), prva doktorica znanosti na slovenski univerzi in ena prvih znanstvenic na področju naravoslovja.)

Kam na počitnice? – Ervin Hladnik Milharčič, Dnevnik (P)

Vznemirljivih dogodivščin željnega turista bi najprej napotili na ogled ruševin Grčije. Potovanje je vzgojno-izobraževalnega značaja, ker je splošno znano, da bomo mi vsi prej ali slej končali tako kot Grčija.

Rektor pod rebalansom – Jasna Kontler Salamon, Delo (P)
Še pred rektorjem prof. dr. Stanetom Pejovnikom je univerzo zapustila glavna tajnica.

Ku ku kukiji – Jure Gostiša, Finance

Evropa rahlja birokratsko blesarijo, mi jo bomo začeli ravno zategovati.

Nova pravila o piškotkih – za kaj v resnici gre? – Informacijski pooblaščenec

Nekaj informacij, ki naj olajšajo odločitev uporabnikom spletnih strani.

Podobni, pa različni – Andrej Brstovšek, Dnevnik (P)

Osrednja tema Obamovega govora v Berlinu je bila manj sporočilo Evropi kot odpiranje nove fronte z vse bolj hladno Moskvo.

Čarobni klic moči – Andrej Miholič, Delo (P)
Samovolja od moči opijanjenega vladarja grozi z izničenjem dosežkov hitrega vzpona zadnjega desetletja.

“Za radio sem na Švedskem celo poletje pomival posodo” – Ksenja Tratnik, MMC RTV SLO
Intervju s skladateljem Juretom Robežnikom

40 najboljših ilustracij sreče – Novice v slikah blog

 

ANA MAYER-KANSKY

Po osnovni šoli v Vipavi je obiskovala mestni dekliški licej v Ljubljani ter nadaljevala kot hospitantka na Klasični gimnaziji v Ljubljani v prvi generaciji deklet, ki je smela obiskovati gimnazijo. Kot redna slušateljica je obiskovala dunajsko univerzo na Filozofski fakulteti (1914-1918). Njen glavni predmet je bila kemija, stranski fizika. O njej pišejo, da je bila za tisti čas nekaj posebnega: medtem, ko so druga dekleta spletala lase v kite in jih nosila ovite okrog glave, si jih je ona postrigla, kar je bilo za tisti čas pogumno dejanje. Ker je dunajska univerza leta 1918 sprejela odlok, da morajo študentke in študenti slovanskih narodnosti zapustiti univerzo (lahko pa predčasno testirajo semester). Ana je tako prekinila študij in da naslednje leto nadaljevala na novoustanovljeni ljubljanski univerzi. Leta 1920 je zagovarjala disertacijo O učinkovanju formalina na škrob in postala prva doktorica znanosti ljubljanske univerze in po nekaterih podatkih 72. ženska na svetu z doktorskim nazivom. Vir: Pozabljena polovica. Portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem.

Leta 2009 je imelo v Sloveniji doktorat znanosti 6.477 oseb, od tega 2.443 (38 % žensk). Na področju naravoslovnih ved ga je imelo približno 35 % žensk, na področju tehniških in tehnoloških ved 18 %, medicinskih ved 52 %, kmetijskih ved 49 %, družbenih ved 44 % in humanističnih ved 48 %. Vir: Statistični letopis 2012

 

The obesity era – David Berreby, Aeon Magazine
As the American people got fatter, so did marmosets, vervet monkeys and mice. The problem may be bigger than any of us

11 Leadership Lessons From Jazz Musicians – Josh Linkner, Inc.
Jazz musicians are agile and dynamic. They are gracious–but not shy. Here’s what you can take from the stage to the board room.

Ten airports you must book a window seat for – velvet escape

 

Junakinje rokovnika Zavest 2013 so izbrale Marjetka Krapež, Tanja Radež in Zora Stančič. Objavljene so v rokovniku, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, LjubljanaHvala!

 

0 replies on “Ana Mayer-Kansky, prva doktorica znanosti na slovenski univerzi”