ANALIZA: Pol leta Šarčeve vlade, medijsko najbolj izpostavljen minister je bil Cerar

Vrh koalicije, Brdo pri Kranju (foto: @MIZS_RS).

Kateri ministri oz. ministrice so bili najpogosteje v medijih in zakaj, kateri mediji so tisti, ki so največ poročali o članih in članicah vlade RS, in kateri novinarji in novinarke so bili pri tem najpogosteje med avtorji oz. avtoricami.

V sodelovanju s Klipingom d.o.o., družbo za spremljanje in analizo medijev, smo analizirali medijske objave v obdobju od začetka delovanja nove vlade, 13. septembra 2018, do 28. februarja 2019. Pregledali smo objave v slovenskih medijih, po iskalnem ključu posameznih predstavnikov oz. predstavnic vlade. Spodaj so rezultati analize.

V vladi je 17 članov, od tega štiri ženske, kar predstavlja približno 24 % delež žensk v vladi RS.

Prisotnost v medijih kaže drugačno sliko, saj delež žensk v medijih znaša le še 16 % (sam predsednik vlade je recimo prisoten v 29 % objav, medtem ko se ministri (moški) pojavljajo v 55 % publicitete).

Glede na medijski delež in pogostost pojavljanja je bil v medijih največkrat prisoten predsednik vlade Marjan Šarec, ki je dosegel 29 % medijske pojavnosti med člani in članicami vlade. Sledil je zunanji minister Miro Cerar (11 % medijske publicitete), na tretjem mestu po medijski pojavnosti pa je bila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki se je pojavila v 9 % objav.

MEDIJSKO NAJBOLJ IZPOSTAVLJEN PREMIER ŠAREC

Medijsko najbolj izpostavljen je bil predsednik vlade Marjan Šarec, ki se pojavlja v 29 % vse publicitete. Pojavljal se je v temah, povezanih z ustanavljanjem nove vlade, bil je močno prisoten ob menjavah ministrov in v tem kontekstu tudi najbolj izpostavljen. Medtem ko so se ministri in ministrice pojavljali v medijih predvsem v povezavi z delovanjem svojih resorjev, se je Marjan Šarec medijsko izpostavljal bolj v kontekstu postavljanja nove vlade, hkrati pa je bila njegova medijska pojavnost močno povezana z mednarodnim političnim prostorom, mednarodnimi sodelovanji in srečevanji s tujimi politiki.

Med ministri je bil v analiziranem obdobju najbolj izpostavljen Miro Cerar, zdaj minister za zunanje zadeve, ki se je primarno izpostavljal v temah, povezanih z izvajanjem svojega resorja, njegova medijska pojavnost pa je bila močno prepletena z njegovo nekdanjo funkcijo predsednika vlade. Močno je bil povezan tudi z odstopom ministra Jureta Lebna, predvsem zaradi njegovega članstva v stranki SMC.

Dr. Miro Cerar, zunanji minister (avtor: STA via Wikipedia).

Alenka Bratušek je bila po pojavnosti na tretjem mestu med vladno ekipo, pojavila se je v 9 % objav. Kot ministrica se je pojavljala v temah, povezanih z delovanjem infrastrukturnega resorja, njeno medijsko pojavljanje je bilo največkrat povezano z drugim tirom, na to temo se je tudi medijsko največ izpostavljala v smislu komentarjev, izjav, prisotnosti na TV, aktivno je bila vpletena v odstranitev Damirja Topolka zaradi afere Maketa.

Večji del njenega medijskega pojavljanja se je nanašal na urejanje cest, tretjo razvojno os, zapore v prometu. Po drugi strani je bila močneje prisotna tudi kot predsednica stranke SAB, kjer je bila posebej aktivno vpletena v odstop ministra Marka Bandellija. Teme, s katerimi se je še pojavljala, so se nanašale še na samo sestavljanje koalicije – njena pozicija v vladi, teme povezane z upokojenci – kjer je ostro nastopila nasproti Karlu Erjavcu, skrb za upokojence pa je bila tudi ena ključnih tem in obljub Alenke Bratušek v volilni kampanji.

Izpostaviti velja tudi pojavljanje Jureta Lebna, nekdanjega ministra za okolje, ki je bil medijsko najbolj izpostavljen prav v zadnjih dneh februarja, v času njegovega odstopa. Takrat smo namreč zasledili okoli 40 % vseh objav, v katerih je bil minister omenjen.

V grafu je predstavljenih 20 medijev, ki so o članih in članicah vlade v analiziranem obdobju poročali najpogosteje. Vladno ekipo smo najpogosteje zasledili na spletnem portalu Sta.si, delež žensk pa je bil najmočnejši v Reporterju (27 % žensk – od tega se je v 22 % pojavljala Alenka Bratušek).

Alenka Bratušek se je v Reporterju najbolj obsežno pojavljala ob času menjave kohezijskega ministra. Medij je o njej poročal kot o »ministrici buldožer«, ki želi spodkopati aktualnega premierja Marjana Šarca.

Delež žensk je bil močnejši še na POP TV (26 % žensk), četrtinski delež ženskih predstavnic vlade pa smo zasledili še v tiskani in spletni ediciji Primorskih novic in na spletnem portalu Vecer.com.

V grafu je predstavljenih 20 avtorjev oz. avtoric, ki so o članih in članicah vlade v analiziranem obdobju poročali najpogosteje. Pod prispevke so se največkrat podpisali novinarji in novinarke STA, sledil pa je novinar Bojan Požar.

Glede na delež žensk v prispevkih močno izstopa novinarka Dnevnika Anja Hreščak, ki je ženske predstavnice vlade omenjala v 45 % objav. Višji delež žensk zaznamo tudi pri novinarki Dela, Barbari Hočevar, ki je ženske omenjala v 39 % objav.

Nadaljevanja poročila podaja pregled poročanja medijev o posameznih članih in članicah vlade v času z vsebinsko izpostavitvijo vrhov poročanja, kar podaja informacijo o tem, katere vsebine so bile medijsko privlačne oz., zakaj je bil posameznik ali posameznica močneje prisotna v medijih in kdaj.

Opomba: Podatke o deležih medijskega pojavljanja smo pridobili iz medijskih objav referenčnega nabora slovenskih medijev v obdobju od 13. septembra 2018 do 28. februarja 2019 z iskanjem po posameznih imenih in priimkih članov vlade.

0 replies on “ANALIZA: Pol leta Šarčeve vlade, medijsko najbolj izpostavljen minister je bil Cerar”