Andraž Tori – vodja produktov in tehnologij v Zemanti

Andraž Tori (foto: osebni arhiv)

1. Kdo si in kaj počneš?
Sem vodja produktov in tehnologji v Zemanti, hkrati pa skupaj z Boštjanom Špetičem njen ustanovitelj. Koordiniram, managiram, programiram, letališčim, sestankujem… Težko bi rekel, da počnem samo eno stvar. Lotim se vsega kar pomaga, da so projekti uspešni. Seveda je glavni izziv ugotoviti kaj je tisto kar najbolj pomaga; na tem zadnje čase veliko delam. Pred tem sem počel še Kiberpipo, Abort in podobne vragolije, kjer so se srečevali tehnologja, družba, aktivizem in umetnost.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?
A je to v teh časih sploh pomembno? Večina podatkov je nekje v oblaku, ali preko weba ali preko terminala smo dandanes vedno “na strežniku”. Imam en lahek laptop in en prepameten telefon. Poskušam imeti čim manj elektronike. Seveda, ne smem pozabiti niti na Kindla. To, da ni slovenske literature enostavno dostopne v digitalni obliki se mi zdi poslovna napaka. No, za vsakega dinozavra se bo prej ali slej našel kak sesalec.

3. In kakšno programsko opremo?
Verjetno v prvi vrsti brskalnik, pa program za pošto, kjer preživim drugo polovico časa. Tretjo polovico časa pa v terminalu, ko kaj programiram ali iščem hrošče. Večino časa stvari tečejo na Ubuntu, včasih pa še kod drugod.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?
Ojej, a ni to preveč klišejsko vprašanje? Omogočil bi najboljšo možno izobrazbo in vzgojo čimveč ljudem. Da bi vsak imel dobre mentorje, dostop do sveta na dlani in bi lahko verjel v to, da se ideje da uresničit. Če si sposodim citat, da bi imeli zdravo mero prezira do nemogočega. Po drugi strani pa, da bi si lahko želeli manj in bili tako srečnejši.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če bi lahko?

V bistvu ne razumem “če bi lahko?”. Saj mi ni treba nikogar spraševati ali lahko ustvarjam. Če spet parafraziram: just do it! Trenutno delam Zemanto. Je super. V prihodnosti bo pa še kaj drugega prišlo na vrsto. A pri kreaciji je morda bolj pomembno kako – da bi lahko vedno kreiral s strastnim teamom okoli sebe. To trenutno imam in je čudovito! Če delam sam, lahko naredim bore malo. Skupina pa lahko premika gore. Trenutek, ko več ljudi ustvarja v isto smer, je fantastičen, to je tako kot glasba dobro usklajenega orkestra. No, tu je še nekaj prostora za izboljšave.

 

Ta objava je del serije “Hekerji”, intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi… o tem, katere stvari uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po The Setup. Prvi intervju z Juretom Pečarjem si lahko preberete tu, drugega s Primožem Verdnikom tu, tretjega z Boštjanom Jerkom pa tu.


0 replies on “Andraž Tori – vodja produktov in tehnologij v Zemanti”