Andrej P. Škraba, avtor brezplačne spletne učilnice Astra.si

Andrej P. Škraba (foto: osebni arhiv)
Andrej P. Škraba (foto: osebni arhiv)
Andrej P. Škraba (foto: osebni arhiv)

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem Andrej P. Škraba in trenutno se največ ukvarjam z razvojem spletne učilnice Astra.si. Po izobrazbi sem ekonomist in se imam za zelo racionalnega posameznika. Velik vpliv name imata knjigi Carla Sagana Svet demonov in Richarda Feynmana Kaj ti mar, kaj drugi mislijo.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Že celo življenje sem doma na PC-ju. Ker si računalnik že od nekdaj sestavljam sam, se mi zdi to najboljša izbira. Za resno delo sem velik nasprotnik prenosnikov, ker enostavno ne dosegajo zmogljivosti namiznikov. Rad uporabljam veliko tipkovnico in pravo miško ter sedim pred velikim zaslonom. Zvest sem AMD-jevemu taboru, le pri grafičnih karticah malo skačem med (takrat še) ATI-jem in nVidio. Trenutno sem pa že nekaj generacij pri zelenih, sem zaenkrat zadovoljen z 660 GTX Ti.

Procesor je osemjedrni FX 3850, ki odlično služi mojemu zahtevnemu multitaskingu in ukvarjanju z videom. Največjo uslugo sem si naredil z nadgradnjo na SSD (Samsung 830). V širni svet interneta pa gledam z legendarnim Dellovim Ultrasharpom 2407WFP. Nepogrešljiv kos opreme za moje delo pa je tudi Wacom tablica. Sicer najbolj osnovna, ampak kar dobro shajam z njo. Okoli pa skačem z iPadom in sem ponosen lastnik sedem let stare Nokie. Trenutno največja želja pa je sprobati Oculus Rift, ki naj bi prinesel novo revolucijo v virtualni resničnosti.

3. In kakšno programsko opremo?

Windows 7 na PC-ju, iOS 6 – ‘pa še nekaj’ na iPadu (nisem šel na iOS7, ker je tako grd). Ker se veliko ukvarjam z multimedijo, imam veliko Adobe programov, Microsoftovo pisarno in večino programov, ki jih ima power user. Prisegam na Google Chrome in vse njihove produkte. Ko imam kaj prostega časa za igranje, pa rad skočim na Steam. Ne sekiram se preveč, zakaj uporabljati nek software, pomembno mi je le, da lahko z njim učinkovito dosežem zastavljene cilje.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Želel bi si, da izginejo vse religije in praznoverje. To bi bil kar dober začetek.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Matrico. Svet, tako resničen, da ga ne bi ločili od resničnosti.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.

 

0 replies on “Andrej P. Škraba, avtor brezplačne spletne učilnice Astra.si”