Andreja Gomboc, astrofizičarka

Dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka (foto: osebni arhiv AG)
Dr. Andreja Gomboc, astrofizičarka (foto: Manca Juvan)

1. Kdo si in kaj počneš? 

V poklicnem smislu sem astrofizičarka. Proučujem najsilovitejše eksplozije v vesolju, predavam astronomijo in astrofiziko ter so-ustvarjam in urejam spletni Portal v vesolje.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Osebno uporabljam 13” MacBook Pro. Preden pridejo astronomski podatki v moje roke, gredo skozi različne strojne opreme: teleskopi, s katerimi opazujem (teleskop Liverpool na kanarskem otoku La Palma, Zelo velik teleskop (Very Large Telescope – VLT) na Evropskem južnem observatoriju v Čilu ter teleskopa Faulkes North (Hawaii) in Faulkes South (Avstralija), uporabljajo razne računalnike, instrumente in kamere, podatke pa dobivam tudi s satelitov (Swift in INTEGRAL), ki imajo svojo specifično strojno opremo.

3. In kakšno programsko opremo? 

Najpogosteje uporabljam običajne programe za komunikacijo, pisanje tekstov in svetovni splet. Za “resno” delo uporabljam programe za analizo astronomskih posnetkov Gaia Starlink, DS9 in IRAF (včasih v Mac OSX, včasih v Linuxu), za računanje Mathematico, občasno pa kaj sprogramiram v C++.

4. Kako bi spremenila svet, če bi lahko? 

Naredila bi ga bolj pravičnega. Da bi bad guys vedno nasrkali, good guys pa vedno zmagali. V mojem svetu bi ljudje imeli toliko, kolikor bi se potrudili in prispevali družbi, na pa toliko, kot so “se znašli” (kar je pri nas takorekoč sinonim za “si prigoljufali in/ali nakradli”).

5. Kaj bi ustvarila, če ne bi bilo omejitev? 

Deset zdravih, srečnih, pametnih in lepih otrok.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega… o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup. Preberite, kaj so odgovarjali Jure PečarPrimož VerdnikBoštjan JerkoAndraž ToriBlaž MagdičBorut KumperščakMladen PrajdićJan ŽoržLenart J. KučićMateja VerličJure KnezMatevž LuzarAna SeliškarNina HudejNiko Klanšek in Anže Slosar.

0 replies on “Andreja Gomboc, astrofizičarka”