Antigona je junakinja davno minulega časa

Judita Zidar v vlogi Antigone, prve iz cikla bralnih predstav Velike igre sveta za slepe, slabovidne in mlade. Mala scena MGL (foto: Igor Zaplatil, DELO)
Judita Zidar v vlogi Antigone, prve iz cikla bralnih predstav Velike igre sveta za slepe, slabovidne in mlade. Mala scena MGL, Boris Ostan v vlogi kralja Kreona. (foto: Igor Zaplatil, DELO)

Avtorica: Judita Zidar, nagrajenka Prešernovega sklada in članica igralskega ansambla MGL

Antigona je junakinja nekega davno minulega časa, časa, na katerega nas spomni samo še odzven skoraj pozabljenih vrednot in časti, ki so krojila življenja kronanih glav, pa tudi navadnih ljudi. Hči iz hiše kralja Ojdipa, ki ga je, ne po lastni krivdi, doletela vsem znana tragedija, da je umoril lastnega očeta in spočel s svojo materjo, se upre kralju Kreonu. Le-ta ukaže, da po bitki, v kateri je izgubila dva brata, pokop pripada samo enemu, Polineikovo truplo, truplo izdajalca, pa naj ostane nepokopano, v opomin in strahovanje. Čeprav je kazen za nepokorščino smrt, ga Antigona skrivaj pokoplje .Trdi, da je tak božji zakon, da duša pripada onostranstvu in da mora živo bitje služiti večnemu redu in ne muhavosti človeških vladarjev in zakonov. Seveda je ujeta in svojo predanost plača z glavo.

Veličastno je, kadar krhko bitje kot je človek, z vso svojo integriteto stoji in pade za idejo, katero živi in verjame. V tem res lahko ugledamo pozabljeno čast in dostojanstvo. A v velikih delih vlada pravičnost. Jaz verjamem, da tudi sicer v življenju, le da včasih potrebuje ogromno časa. Jaz, žal, nisem tako zelo prepričana v svoj prav, kaj šele v prav koga drugega, da bi za to tvegala življenje. Svoje ali tuje. Ga težko dobiš nazaj. Če pa ne greš čisto do konca, se pa lahko spet kaj novega naučiš, ali popraviš napake, svoje ali tuje, lahko koga pobožaš ali potolažiš, ali enostavno opazuješ, kako se spreminja svet. In ljudje z njim. Zato nisem velika heroina, ampak takšna mala, bolj vsakdanja. Tudi zato človek potrebuje pogum.

 

Junakinja tedna je bila Antigona. Na spodnjih povezavah Meta Priporoča:

Ponedeljek – Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu!

Torek – Vsi vidijo, le usta si mašijo

Sreda – Ne skrbi zame! Svojo srečo varuj!

Četrtek – Storila sem in tega ne tajim

Petek – Ne lásti si, kar tvoje ni!

 

Preberite tudi:

Kot celota je ženska (Manca Dolinar)

Problem je v pomanjkanju moralnih vrednot (Jakob Barbo)

 

 

0 replies on “Antigona je junakinja davno minulega časa”