April 2017: Ženske v medijih

Foto: diego_torres via Pixabay.

Aprilska analiza pogostosti avtorjev oz. avtoric kolumen, komentarjev in intervjuvanih v analiziranih časopisnih medijih po spolu je pokazala naslednjo sliko: 69 % prostora so zasedali moški, 31 % pa ženske.

Opomba: Tako kot prejšnje mesece, s pomočjo podjetja Kliping d.o.o. še naprej spremljamo naslednjih 11 časnikov: Delo, Delo – Sobotna priloga, Demokracija, Dnevnik, Finance, Mladina, Nedeljski dnevnik, Nedelo, Primorske Novice, Reporter in Večer.

DELEŽ PO SPOLU – VSI MEDIJI SKUPAJ

Aprilska analiza za vse časopisne medije skupaj kaže, da je bilo med intervjuvanimi ter tistimi, ki so pisali kolumne in komentarje, 69 % moških in 31 % žensk.

DELEŽ PO SPOLU – INTERVJUJI (graf levo), KOLUMNE/KOMENTARJI (graf desno)

Če se omejimo samo na intervjuje, potem je bilo med intervjuvanimi 75 % moških in 25 % žensk, podobno tudi med avtorji oz. avtoricami kolumen in komentarjev, 66 % moških in 34 % žensk.

ŠTEVILO OBJAV – DELEŽ SPOLOV PO ANALIZIRANIH MEDIJIH

Najvišji delež kolumnistk, komentatork ali intervjuvank je tokrat imel Nedeljski dnevnik (64 %), najnižjega pa Reporter (16 %).

DELEŽ SPOLOV MED INTERVJUVANIMI (april 2017)

Gospodarstvo je bilo v središču zanimanja, ko govorimo o intervjujih s strokovnjaki oz. strokovnjakinjami, večinoma so o njem modrili moški (86 %), kot tudi pri vseh ostalih temah z izjemo pravosodja (50 %).

Vemo, da številke ne govorijo celotne zgodbe, da je razlogov za podatke, kakršni so, več, brez dvoma pa dajejo podlago za razmislek o prevladujočih medijskih vzorcih in družbenih trendih. Še posebno, kar se tiče zastopanosti žensk v časopisnih medijih. Do naslednjič!

O sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o.

Ženske v medijih je oddelek Metine liste, ki v sodelovanju s podjetjem Kliping d.o.o., družbo za spremljanje in analizo medijev, spremlja slovenske medije in beleži, kako pogosto dobijo priložnost, da v studiu povejo svoje mnenje strokovnjakinje in kako pogosto strokovnjaki.

Med majem 2014 in majem 2016 smo mesečno spremljali najbolj gledane informativno-analitske oddaje na slovenskih televizijah (OdmeviStudio CityTarča, 24ur Zvečer, Danes (Planet TV), Svet na Kanalu A) od oktobra 2016 so na vrsti časopisi in revije (Delo, Dnevnik, Večer, Finance, Reporter, Mladina, Delo – Sobotna priloga, Primorske Novice, Demokracija, Nedelo in Nedeljski dnevnik.).

ARHIV ANALIZ je dostopen na TEJ povezavi.

  • MAREC 2017 (71 % M, 29 % Ž), najvišji delež beležijo Primorske novice (49 %), najnižjega pa Nedeljski dnevnik in Nedelo (0 %)
  • FEBRUAR 2017 (69 % M, 31 % Ž), najvišji delež beležijo Primorske novice (60 %), najnižjega pa Reporter (15 %)
  • JANUAR 2017 (72 % M, 28 % Ž), najvišji delež beležijo Primorske novice (51 %), najnižjega Delo – Sobotna priloga (6 %)
  • DECEMBER 2016 (75 % M, 25 % Ž), najvišji delež žensk beležijo Primorske novice (48 %), najnižjega Delo – Sobotna priloga (10 %)
  • NOVEMBER 2016 (73 % M, 27 % Ž), najvišji delež žensk beleži Nedeljski dnevnik (69 %), najnižjega Reporter (4 %)
0 replies on “April 2017: Ženske v medijih”