
Preprosto pecivo naših starih mam. Rogljički, za katere vedno najdemo sestavine v domači shrambi, enostavni, a tako slastni.
Sestavine
Testo:
- 120 g margarine
- 0,5 dl olja
- 4 žlice sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 3 žlice mlačne vode
- 350 g moke
- 1/2 pecilnega praška
- sok in lupina pol limone ali pomaranče
Posip:
- sladkor v prahu
Priprava
Iz vseh sestavin zgnetemo testo in ga zavitega z folijo za eno uro damo v hladilnik. Nato ga zvaljamo v klobaso, jo narežemo na koščke in oblikujemo rogljičke, in pečemo 10 minut na 180˚C. Še vroče rogljičke povaljamo ali pa posipamo s sladkorjem v prahu.
Helena Kambič Krže
P.S. “Pred tremi leti, ko so se začeli krajšati dnevi, ko me vrt ni več potreboval, mraz je trkal na vrata, in ko je v domu prijetno, če zadiši po domačih sladicah, sem začela raziskovati razne recepte za drobno pecivo. Tako sem vsak vikend spekla po več vrst piškotov, po najdenih receptih, lastnih popravkih, nekaj pa sem jih tudi sama ustvarila. Vse te sladkarije je bilo potrebno do naslednjega vikenda tudi pojesti in odjemalce sem našla v sinovih prijateljih, sosedih, sodelavcih, pa še kakšni neznanci so bili vmes. In tako sem v dveh zimah napekla 106 različnih vrst piškotov, seveda sem najboljše tudi večkrat ponovila.”
Recept za Bele rogljičke najdete v knjigi Najboljše drobno pecivo, ki vam jo ga. Helena prijazno podarja ob praznikih. Dober tek!