Berem vse živo in še zdaleč ne samo sede: Maja Simoneti

Maja Simoneti (foto: Jaka Smerkolj)
Maja Simoneti (foto: osebni arhiv)
Maja Simoneti (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Maja Simoneti, krajinska arhitektka in mama, ki se službeno ukvarja s politikami prostora in zelenimi površinami, v prostem času pa brezsramno pometa pločnike in čisti plaže. Rada tudi klepeta in kuha. Na Twitterju jo najdete pod @MajaSimoneti.

Odkar pomnim imam rada knjige. Rada jih imam okrog sebe, rada jih gledam in berem. Včasih sem cele noči brala in “pribrala” sem si res visoko dioprtijo. Potem sem po nasvetu novega okulista prekinila z branjem leže in moj vid ni več slabšal, sem pa spremenila bralne navade. Zdaj pretežno berem samo še sede in zato bistveno manj kot včasih. Čez dan ni pravega časa, zvečer sem za sedeče branje preutrujena. Med letom sem zato na časopisih, revijah in strokovni literaturi, tiskani in elektronski. Kadar grem na pot, si malo popustim in poleg revije Psychologies, obvezno angleška izdaja, kupim
tudi kakšno žepnico. Na počitnicah pa si resno privoščim. Berem vse živo in še zdaleč ne samo sede. Včasih sem na morju najprej prebrala svoje, nato pa še otroške knjige. Potem se je neko poletje naš knjižni kup poenotil. Zdaj se počasi spet osamosvajam. Za poletje se mi je nabralo kar nekaj branja.

Jojo Moyes, Me Before You

Tista, ki jo za dobro voljo kupiš eno zimsko sredo popoldan.

Paolo Giordano, Človeško telo

Tista, ki jo kupiš za darilo, ker jo hočeš prebrati sam.

Michel Houellebecq, Zemljevid in ozemlje

Tista, ki jo dobiš, ker tudi sama poklanjaš knjige.

Anders de la Motte, Mreža

Tista, ki jo priporoča prijateljica, strastna bralka.

Charlotte Hess and Elinor Ostrom, Understanding Knowledge as a Commons

Tista, ki jo moraš prebrati, ker te zanima.

David Harvey, Rebel Cities

Tista, sneta s spleta, ker ti avtorja prijatelji sociologi namignejo v kontekstu s prejšnjo.

David Stuckler and Sanjay Basu, The Body Economics – Why Austerity Kills

Tista, o kateri bereš in veš, da jo hočeš vsaj prelistati, zato bo tvoja prva Kindle knjiga.

Pa še kupček tistih, ki ves čas ležijo nekje pri roki in jih začneš brati že v knjigarni, potem pa se jih med prekladanjem po klopcah in hotelski omarici prime čisto posebna dražeča privlačnost, ki ti ne da miru in zato moraš te knjige ves čas po malem prekladati in počasi prebirati:

Lia Leendertz, My cool alotment

Abigail Willis, The London Garden Book A-Z

Lucy Scott and Tina Smith, Lost in London

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis OštirJana S. JavornikRok TamšeAntiša Korljan, Maja in Nejc Žorga Dulmin.

 

Značke
,
0 replies on “Berem vse živo in še zdaleč ne samo sede: Maja Simoneti”