Blaž Magdič, so-ustanovitelj in CTO v startup podjetju 2ndSight (Drugivid)

Blaž Magdič
Blaž Magdič (foto: Mateja Verlič)

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem so-ustanovitelj in CTO v startup podjetju 2ndSight (Drugivid), del zakon ekipe, kjer smo v bistvu vsi deklice za vse. Tako pač je, če moreš zraven razvijanja  produkta vaditi še za predstavitev, razmišljati o tem, kako boš dosegel stranke, kako boš z njimi testiral in kako boš do takrat sploh finančno preživel.

V prostem času, ki ga je premalo, me veseli amatersko fotografiranje.  Sem t.i. teoretični fotograf   – spoznam se na to, kdaj uporabiti katero zaslonko, exposure, kompozicijo, pravilo tretjin itd., nimam pa dslr fotoaparata:). Razlog za to je dokaj preprost in znan v startup krogih – No money, honey. Igram tudi kitaro v rock/metal bandu, ki je trenutno brez vokala. <brezplačen oglas> Poješ? Ne maraš teh očal? Contact me </brezplačen oglas>.

Sem velik Scifi fan – Star trek ftw! Najboljša scifi knjiga – Hyperion od pisatelja Dana Simmonsa. Zadnjih nekaj mesecev prakticiram vstajanje ob 5:00. Teh nekaj ur pred delom, ko večino sveta spi, si vzamem za osebne projekte ali branje. Zraven branja scifi in startup knjig redno poslušam audiobooke  vseh zvrsti ob vsaki možni priložnosti; preden zaspim, v avtu, med potjo v službo, itd… S tem mi uspe  na mesec “prebrati” vsaj eno dodatno knjigo.

Ena izmed mojih čudnih lastnosti je to, da moram imeti na vse naprave nameščene najnovejše popravke, po možnosti še kak custom firmware, da se iz naprav iztisne največ. Če bi šlo, bi posodobil še pečico – dejansko gre  :).

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Pred več kot letom dni sem še bil pristaš desktop pcjev. Kot hobi sem si vedno sam sestavil računalnik, saj s tem dobiš res to, kar želiš, pa še precej ceneje je. Potem je postal trend, da so v cenejše prenosnike začeli vgrajevat namenske grafične kartice, kar pomeni, da si lahko na njem zašpilal celo kakšen – bog ne daj še vedno – Oblivion. Seveda so precej slabše kot desktop, ampak vseeno, šlo je. Zato sem v Nemčiji prek spleta naročil HP (vem) prenosnik, ki je ravno takrat prišel ven. Ima  quad core i7 procesor, 4gb DDR3 ram, Radeon 6770m grafično kartico in 320gb disk, bonbončki so vgrajen subwoofer in usb3. Kar me je stalo okoli 800€. Poštni naslov sem dal kar na najbližjo avstrijsko pošto, na naročilu napisal poštno ležeče  in teden dni kasneje skočil prek meje po paket. Naj omenim, da je enak prenosnik v Slovenijo prišel dva meseca kasneje s ceno nad 1000€, tako da se je splačalo. Pred kratkim sem za drobiž nadgradil na 8gb rama in zamenjal vgrajeno WiFi kartico z Intel Ultimate 6300, ki deluje na 5ghz frekvenci. Ko bo denar, bom vgradil še 240gb SSD SATA3 disk, saj je trenutni HDD velik bottleneck. Tako da je prenosnik vse, kar rabim v službi in doma, lahko igram tudi igre, če se mi zahoče. Na obeh lokacijah imam dodaten 24” lcd, ki je skupaj s prenosnikovim 17” super za programiranje, še enga 24” se vseeno ne bi branil. Še vedno čakam da dobim  Raspberry pi :/.

3. In kakšno programsko opremo? 

Ok, priznam – že od časa win98 sem Win user, pa ne zaradi slepe lojalnosti. Linux je najbolj prilagodljiv, a je špartanski, OSX najmanj prilagodljiv, a je user friendly,  Windows pa je nekje v sredini – in to mi ustreza. Sicer imam v virtualcu nameščen še Ubuntu,  Fedora, Mint in Win8 RC. Izraz, ki se mi je prikazal na obrazu ob prvem zagonu Win8.  Zgleda bo ta teorija držala še naprej :).

Razvojna orodja, ki jih uporabljam so odvisna od programskega jezika: za Android (in java) uporabljam Eclipse IDE skupaj z Mylyn/JIRA vtičnikom. Ta omogoča dodajanje taskov in avtomatsko merjenje porabljenega časa v samem IDEju. Taski in čas se sinhronizirajo z Atlassian JIRA (Greenhopper)  sistemom za vodenje agilnih projektov ki ga uporabljamo v 2ndSightu. Visual Studio 2010 za C#, v katerem imam plugine Power tools  in Resharper . Izpostavil bi Resharper (ali konkurenčni CodeRush ), ki izdatno razširi nabor možnega refaktoriranja kode in je must-have za vse VS razvijalce.

Za spletni razvoj in PHP uporabljam Netbeans 7. Pomagam si z Zend frameworkom, ki precej razširi php in vnese MVC koncept in Doctrine ORM za lažje delo s podatkovno bazo. MS OneNote mi je eden izmed najboljših programov za delanje zapiskov in beležk. Za poslušanje glasbe  mi služi Winamp + Last.fm, glasbo pa imam shranjeno na omrežnem disku (disk + usb wifi router = cheap NAS = win. Na Routerju poganjam še VPN strežnik za lažji dostop do glasbe iz službe. Na Android telefonu (seveda custom rom) imam nameščen nepogrešljiv Gtask ToDo List za beleženje  vsakodnevnih opravil in Endomondo za tek. Pred kratkim sem nabavil še Galaxy tab tablico z namenom branja knjig.  Med vsako “my code’s compiling” pavzo z Luko igrava šah ali nabijava UT99 (obvezno Morpheus mapa).

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Že v srednji šoli bi mladim približal TED Talks in Ignite  predavanja – tako dobrih govorcev, zanimivih predavanj in idej ne najdeš pogosto. Iz teh se lahko vsak nekaj nauči, v najslabšem primeru – kako izvesti dobro prezentacijo. Prav tako bi spremenil  mentaliteto “ukradel  mi bo idejo”,  ki je pogosto prisotna v slovenski pa tudi tuji zavesti. Vse tako misleče bi prisilil, da preberejo ta kratek blog post. Moralo bi biti ravno nasprotno – čimveč sodelovanja in iskanja partnerjev, kako ideje uresničiti. Springwise je vreden omembe, saj je super za iskanje novih poslovnih podvigov in zamisli  – vedno najdem kaj zanimivega. In nekaj, kar mi gre trenutno pošteno na živce, pa nima višje moralne vrednosti: Google bi prisilil, da na njihovem android marketu omogočijo  prodajo aplikacij tudi iz Slovenije. Trenutno ne gre objaviti plačljive aplikacije, ne da bi šel skozi gromozanske zaplete in iskanja luknje v zanki. Kljub temu, da bi na market dajal plačljive aplikacije, bi objavil izvorno kodo, podobno kot je opisano v  tem blogu. Večine povprečnih uporabnikov koda tako ali tako ne zanima. Nekateri razvijalci pa bi se lahko iz brskanja po izvorni kodi kaj naučili ali priredili aplikacijo svojim potrebam.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če bi lahko?

Če bi lahko…bi ustvaril utopičen kraj, kjer bi živeli v sožitju z naravo in tehnologijo brez nasilja in kjer bi Morgan Freeman igral veliko vlogo :). Lahko pa…izpeljem ideje, ki so win-win:  rešujejo probleme (po možnosti tipa Millenium goals) in so hkrati profitabilne. Na eni izmed teh delamo pri 2ndsight kjer želimo s pomočjo mobilnega telefona izboljšati življenje slepih ljudi -> link.

 

Ta objava je del serije “Hekerji”, intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi… o tem, katere stvari uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup. Prvi je na vprašanja odgovarjal Jure Pečar, potem Primož Verdnik, pa Boštjan Jerko in Andraž Tori.

 

 

One reply on “Blaž Magdič, so-ustanovitelj in CTO v startup podjetju 2ndSight (Drugivid)”
  1. says: Bill Gates

    Odličen članek. Sem prečekiral tudi vaše podjetje in je tudi fenomenalna zadeva! Svaka vam čast in vso srečo še naprej! lp

Komentiranje je zaprto.