Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga

Hillary Clinton po Super torku (foto via HRC Facebook).

Super torek pravijo v ameriški predvolilni kampanji tistemu dnevu, ko naenkrat glasuje največ zveznih držav hkrati. Na TEJ povezavi lahko preverite na glas natančno, kdo je dobil koliko glasov in kje. 1. marec 2016 je bil predvsem super za Hillary Clinton in Donalda Trumpa, ok za Cruza in Sandersa, precej pa po njem boli glava Marca Rubia in republikansko elito. John Kasich bo zgleda še naprej rinil z glavo skozi zid, kot je videti, medtem ko se Ben Carson poslavlja. Jody Avirgan, ki dela za 538, se je potrudil s TO “osmrtnico”.

(Vir: NYT)
(Vir: NYT)
(Vir: NYT)
(Vir: NYT)

Na republikanski strani je Trump zmagal v 7 državah, Cruz v 3, Rubio v 1 (Minnesota je sploh njegova prva in edina zmaga doslej), na demokratski pa Clinton v 7 državah in Sanders v 4. Spodaj pogled na števec delegatov (končna porazdelitev še sledi), ki edini štejejo v bitki za nominacijo. Za republikansko nominacijo jih je treba zbrati najmanj 1237, za demokratsko pa najmanj 2383.

(Vir: vox.com)
Republikanski števec delegatov (Vir: vox.com)
Demokratski števec delegatov (Vir: Election Central)
Demokratski števec delegatov (Vir: Election Central)

BERNOUT

Sanders zlahka ostane v kampanji po Super torku, dovolj denarja ima in zagnane podpornike, ampak pot do nominacije bo po novem zanj še bolj strma, kot je bila pred Super torkom. Razlog je v proporcionalnem razdeljevanju delegatov na demokratskih predvolitvah in precejšnjem zaostanku tudi zavoljo superdelegatov. Zdi se, da ga lahko reši le še čudež ali morebitna kriminalna preiskava HRC v aferi z elektronsko pošto.

Te dni ste morda ujeli poplavo zapisov v podporu Sandersovi kandidaturi, ki so pihali v en in isti rog in sicer, glasujte za Sandersa, on bo veliko trši nasprotnik Trumpu na splošnih volitvah. To so milo rečeno divja ugibanja in nič več od tega.

Ja, republikanci res dobijo ošpice, ko slišijo besedo Clinton, ampak obolevajo tudi, ko je govora o socializmu, da niti ne omenjam fršloka, ko se omeni dvig davkov, kar bi prinesli Sandersovi načrti.

Če se razpletejo predvolitve tako, kot kaže zaenkrat, torej zmaga Hillary Clinton, potem bo zanimivo videti, ali bodo njeno kandidaturo jeseni podprli tudi mlajši od 30 let, vsi ti, ki so zdaj močna Sandersova baza, ali pa jo bodo torpedirali do bridkega konca in republikanca v Beli hiši. Ker da ni dovolj leva, ker da je zlizana z Wall Streetom, ker da se laže, ker …

Hillary Clinton po Super torku (foto via HRC Facebook).
Hillary Clinton po Super torku (foto via HRC Facebook).

Demokrate v vsakem primeru čaka zelo težko delo jeseni, saj volivci po osmih letih ene stranke v Beli hiši, ponavadi volijo drugo. To je eno, plus, 8-letni ciklusi so precejšnja stalnica. Po drugi svetovni vojni, ko so ameriško predsednikovanje omejili na dva mandata, poznamo zgolj eno samo izjemo, to je demokrat Jimmy Carter, ki je zdržal le en mandat, in pogojno rečeno tudi George Bush st., ki je bil predsednik le štiri leta, ampak on je sledil osmim letom strankarskega kolega Reagana.

TEFLON TRUMP

Najprej te ignorirajo, potem se ti smejijo, potem se s tabo spopadejo (op. v tej fazi smo zdaj) in potem … V originalu se stavek konča z: “in potem zmagaš”. Republikanska strankarska elita se je z izjemo Busha Trumpa prvič resno lotila šele na 10. soočenju, ki je bilo … konec februarja(!). Mnogo prepozno, če so ga imeli namen ustaviti.

Trumpov supertorkov performans je bil zelo dober, ne pa spet tako zelo, da bi lahko dal vse štiri od sebe. Skupaj je doslej zmagal v 10 od 15 držav in zaradi določenih posebnosti proporcionalnih razdelitev osvojil “le” 46,43 % delegatov. Avgusta 2015 sem napisala članek z naslovom Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016. V njem sem naštela kriterije, ki so doslej veljali za ključne pri napovedovanju volitev. Kako zelo prav sem imela ali pa tudi ne, bo jasno po volitvah 8. novembra letos. Že zdaj pa vemo, da so vsaj v predvolitvah bogovi padli na glavo.

Gledamo po mnenju mnogih najbolj nore volitve vseh časov, na katerih je v ospredju kandidat, ki grobo krši vsa tradicionalna pravila igre, pa vseeno zmaguje. Nič se ga ne prime, noben poskus deratizacije doslej ni deloval.

Oprostite grobemu jeziku, a Trump je res škodljivec med škodljivci. Kdo bi vedel, zakaj en Latinoameričan glasuje za Trumpa, kljub vsemu, kar je o njih rekel, kdo bi vedel, zakaj en AfroAmeričan glasuje za Trumpa, ki v Ku Klux Klanovcih ne vidi težav, kdo bi vedel, zakaj katerakoli ženska voli Trumpa, ko pa ta ženske redno ponižuje?

“Trumpa volimo zato, ker simbolizira uspeh, ker v njem vidimo blišč, ker nas privlači vonj po denarju. Let’s make America great again!” To je najpogosteje slišati od Trumpovih volivcev in volivk. Na TEJ povezavi si lahko privoščite podrobnejšo razlago Trumpovega fenomena v 21-ih grafikah. Če še niste videli, pa sploh priporočam Oliverjev rant.

Na TEJ povezavi pa lahko preverite, kam gremo po prvem Super torku. Sledijo predvolitve v osmih zveznih državah, dveh teritorijih in Okrožju Kolumbija. Te predvolitve bodo na republikanski strani hkrati tudi zadnje, kjer bodo delegate delili proporcionalno, torej glede na % prejetih glasov. Potem gre dalje večinoma brez milosti. Kdor zmaga, dobi vse delegate v tisti zvezni državi. Florida in Ohio sta že takšni. Če tam zmaga, lahko to odločilno pohitri Trumpovo nominacijo. Ampak, Rubio je senator iz Florida, torej je njegov domač teren, guverner Ohio pa je Kasich. Še se lahko zaplete. Naslednji pomembnejši mejnik bo tako še en super torek, ki bo 15. marec.   

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Populisti ne želijo vladati, oni bi bili radi vladani (komentar republikanskih zborovanj v Nevadi)

– Ušiv lažnivec si, ni čudno, da te nihče ne podpira (po devetem soočenju republikanskih kandidatov)

– Draga Hillary, nisi še v Beli hiši (po februarski demokratski debati v Wisconsinu)

– Volitve v Iowi so za nami, kako resno gre jemati rezultate in kaj sledi (februar 2016)

– Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti (januar 2016)

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Tu je natančen razpored predvolitev in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Republikanska konvencija bo od 18.-21. julija 2016 v Clevelandu (Ohio), demokratska pa od 25.-28. julija v Philadelphiji (Pennsylvania).

Opomba 4: Ameriške predsedniške volitve bodo v torek, 8. novembra 2016.

Opomba 5: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

 

0 replies on “Boj za Belo hišo – bil je torek, super pa kakor za koga”