Borut Kumperščak, soustanovitelj in tehnološki direktor UNIKI

Borut Kumperščak (foto: osebni arhiv)
Borut Kumperščak

1. Kdo si in kaj počneš?

Sem Borut Kumperščak, soustanovitelj in tehnološki direktor UNIKI, kjer ustvarjamo programsko opremo za grafične prezentacije brez dotika. Predstavljaj si Flash igro ali Powerpoint (ok, raje Keynote) prezentacijo, križano z vmesnikom iz filma Minority Report. Našo tehnologijo uporabljajo tam, kjer želijo unikatno predstaviti strokovno ali zabavno vsebino in na impresiven način pritegniti pozornost obiskovalcev.

Sicer se v splošnem trudim združevati interese iz znanosti, ustvarjalnosti in zabave, v prejšnji iteraciji najprej v Kapelici, potem v Kiberpipi, trenutno na posameznih projektih tipa iSmreka in Paralelni svetovi.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Osebno uporabljam 4 leta star in precej zdelan MacBook Pro, 5 let staro Nokio E63 za telefoniranje in 3 leta star iPod Touch za ostalo komunikacijo. Starost opreme omenjam, ker sem zagovornik principa, da za vrhunske rezultate ni vedno nujna vrhunska ali najnovejša oprema. Le diske je priporočljivo menjat vsaj na 2 leti. Pri delu uporabljam še kopico Macov, večinoma Minijev raznih generacij, zunanje diske, monitorje, projektorje, spletne kamere in 3D kamere (Xbox Kinect, Asus Xtion Pro). In Kindle za branje, daleč najprijetnejša naprava od vseh omenjenih, morda zaradi vsebine, morda zaradi priročnosti.

3. In kakšno programsko opremo?

Glavnino dela opravim v jeziku C++ v okolju XCode ob uporabi različnih ogrodij in knjižnic, poleg tega imam standardni nabor delovnih pripomočkov za upravljanje kode, prenose, urejanje, primerjave, itd. Za prototipiranje uporabljam Processing in Isadoro, za produkcijo pa vse od Adoba in spet kup pripomočkov. Od oblačnih servisov uporabljam vse od Googla, Dropbox, Trello, LogMeIn, BitBucket. Potem je tu še Skype za timsko komunikacijo in klice po svetu, Keynote za prezentacije in Notes na iPodu – beležka za vse priložnosti.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Največja vrednota, ki nujno rabi spremembo v tem trenutku, se mi zdi znanje – tako zavedanje o njegovi pomembnosti, kot tudi razumljivost podajanja snovi. Tukaj je ogromno prostora za izboljšave! Eden od zanimivih domačih projektov, ki poskuša utemeljevati pomembnost znanja, je serija predavanj na Fakulteti za računalništvo in informatiko o izkušnjah iz računalniške industrije Do gležnjev v blatu, kjer sem tudi sam prispeval predavanje. Na področju podajanja snovi se v zadnjem času po zaslugi Interneta dogaja ogromno projektov, omenil bi dva: Khan Academy, ki je fantastičen projekt za (ne samo) osnovno izobraževanje, in precej sveža Coursera, ki ponuja cele sklope predavanj, nalog in preverjanj za predmete na univerzitetni ravni. Pri nas orjejo ledino Videolectures in Kiberpipa.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če ne bi bilo omejitev?

Če bi lahko, bi z neomejenimi sredstvi ustvarjal to, kar že ustvarjam. Če govorimo o prihodnjih izzivih in glede na to, da sem precej avanturist in ljubitelj ZF, mi je ena glavnih ambicij ustvarjanje možnosti, sredstev in tehnologij za vesoljska potovanja in bivanje v vesolju. Skok v vesolje se mi zdi nujen tudi iz stališča higiene odnosov na prenaseljenem planetu.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci nečesa novega… o tem, katere stvari uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup. Preberite, kaj so odgovarjali Jure PečarPrimož Verdnik, Boštjan JerkoAndraž Tori in Blaž Magdič.

One reply on “Borut Kumperščak, soustanovitelj in tehnološki direktor UNIKI”

Komentiranje je zaprto.