Boštjan Jerko – Heker

Boštjan Jerko (foto: osebni arhiv)

1. Kdo si in kaj počneš?

Boštjan Jerko, magister elektrotehnike, tolmač Slovenskega znakovnega jezika, otrok gluhih staršev, oče treh in mož ene. Ne nujno v tem vrstnem redu :). Kaj počnem? Huh, bolje bi bilo vprašati, česa ne počnem. No, v osnovi se ukvarjam skoraj z vsem, kar me zanima. Dan ima pač samo 24 ur in potrebujem vsaj 6 ur spanja. Če na hitro naštejem: družina, programiranje, triatlon, branje, hardver in še kaj.

Večino svojega življenja programiram, čeprav sem delal različne stvari. Pred leti (takrat enkrat, ko je prišel na dan ZX81), sem narisal načrt svojega računalnika s procesorjem Z80, vendar pa je bilo takrat tako težko priti do elektronskih elementov, da je zadeva ostala le na papirju. Potem sem tudi malo pozabil na vse skupaj. Kasneje sem se še nekaj ukvarjal z elektroniko, ampak vedno bolj sem zahajal v digitalne vode. Izdelava ojačevalnika, kar je bilo tisti čas precej popularno med srednješolci na elektro smeri, mi je bila precej odveč.

V kasnejših letih so prišli na vrsto mikrokontrolerji in tudi dostopnost je bila in je veliko boljša. Ko sem začel s svojim sp-jem je bila prvotna ideja, da delam predvsem na področju elektronike oz. razvoja (“svega i svačega”:D), ampak ko stvar ni več dišala po hobiju, so se stvari malo zaostrile, tako da sem na koncu pristal pri vzdrževanju računalnikov, spet. Kljub temu, da sem naredil tudi kakšno stvar, ki je bila precej odmevna, pa mi takrat startup stvari še niso bile čisto jasne.

Ker pa mi je to precej dolgočasno, nadaljujem z delom na drugih področjih. Zadnje čase sem se posvečal tudi “samo ocenjevalni” aplikaciji imenovani Kronokraktor, ki je od 28. marca dalje dostopna tudi na iTunes.

Hkrati pa se igram z idejo izdelati radijski sprejemnik v filozofiji odprtega hardvera. Trenutno imam vse pripravljeno za eksperimente, samo časa mi manjka :). Sprejemnik bo imel velik displej, da ga bo možno uporabljati s storitvijo RadioVIS.

Naslednja stvar so različni dodatki za triatlon – spet v filozofiji “open source”, ampak bomo videli kaj bo iz tega… kot pravijo Američani: “talk is cheap”. Skoraj pa bi pozabil še podatek, da sem raziskovalec na Filozofski fakulteti v Ljubljani in sicer v projektu Signor – kjer želimo pripraviti vse za zapis slovnice Slovenskega znakovnega jezika. Projekt bo trajal 3 leta, začel pa se je lani junija, tako da smo še kar na začetku.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Kar se računalniške opreme tiče sem dolgo časa uporabljal Linux. Strojna oprema niti ni bila tako pomembna … samo da je hitro :). Potem sem šel na svoje in začel uporabljati applove izdelke in od takrat uporabljam le še to. Trenutno je glavni stroj Macbook pro 2,7Mhz 8Gb RAMA in 500Gb SSD. To velja za namizne in prenosne zadeve. Pri strežnikih pa je Linux še vedno prvi.

Vsake toliko se vrnem v bolj strojne vode in tukaj bi dodal še kakšen spajkalnik (čeprav ga že kar nekaj časa nisem prijel v roko). Drugače pa preizkusne ploščice in mikrokontrolerji (predvsem ATMEL). Malo sem preizkušal Arduino ploščico, ampak mi je bolj všeč low level pristop. Sicer pa programiram za iPhone, tako da je tudi ta zadeva pri meni.

3. In kakšno programsko opremo?

Programska oprema je nekako v skladu z odprtokodno filozofijo mešanica odprte kode in komercialne programske opreme. Za programiranje uporabljam Xcode (za applove izdelke), drugače pa gcc za mikrokontrolerje. Poleg tega sem se “vrnil” k uporabi Emacsa za pisanje kode. Ostalo pa niti ni tako pomembno oz. je običajno 🙂

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

“Brigaj se zase in skrbi za druge” se mi zdi kar dobra filozofija. Ampak res, v prvi vrsti pa se brigaj zase. Sicer pa – pomagaj drugim, če lahko. Idej in možnosti je ogromno, škoda je le ker se bolj ukvarjamo s prvim delom stavka in ne toliko drugim. Torej – kako bi spremenil svet? Z “naredi sam” kulturo. Ne toliko, da bi si ljudje stvari delali sami, ampak da bi videli, da so vsega sposobni in se ne ustrašijo novih izzivov. Make magazine je dober vir za kaj takega. Pa še nekaj – glede na to, da imam doma dve punci sem nasprotnik (ma kaj nasprotnik, sovražnik) mnenja, da so ženska in moška opravila. Delaj kar te veseli. Če možakar rad šiva – go for it. Če deklica želi zidati, ja madona, kdo sem jaz, da ji to preprečim.

5. Kaj bi ustvaril/kreiral, če bi lahko?

Burning Man 2011 (foto: Ahmed ElHusseiny via Flickr)

Nekaj sem že prej napisal – torej open source radio, open source oprema za triatlon in mogoče še kaj. Razmišljam tudi o govorni oddaji o stvareh, ki me zanimajo, ampak to bo verjetno ostalo samo na nivoju ideje :). Poleg tega bi rad naredil ultimativni hacker space. Ne samo programiranje, ampak elektronika, strojništvo … torej računalniki, spajkalniki, 3D tiskalniki, CNC rezkalniki, laserske gravirke …. Pa Burning Mana bi pripeljal v Evropo – če ne celo v Slovenijo.

 

Ta objava je del serije “Hekerji”, intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi… o tem, katere stvari uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po The Setup. Prvi intervju z Juretom Pečarjem si lahko preberete tu, drugega s Primožem Verdnikom pa tu.

0 replies on “Boštjan Jerko – Heker”