Branje in moj poletni metro: Manica J. Ambrožič

Manica J. Ambrožič (foto: osebni arhiv)
Manica J. Ambrožič (foto: osebni arhiv)
Manica J. Ambrožič (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Manica J. Ambrožič, novinarka in voditeljica TV Dnevnika na Televiziji Slovenija. O knjigah se z veseljem pogovarja kadarkoli. Tvita na @ManicaAmbrozic.

V Ljubljani potrebujemo metro. S povezavo do Domžal, Kamnika,  Grosupljega in Vrhnike. Gotovo bi poleg vsega to tudi okrepilo bralno kulturo v Sloveniji. Na undergroundu v Londonu in na metroju v Parizu skoraj vsi berejo. V Londonu zdelane kindle, v Parizu  knjige in dnevne časopise. Občutek ob pogledu na bralce je prijeten in – vsaj mene – nekoliko  pomirja. V kaosu tega časa je knjiga, ki jo izbereš sam in te nagovori,  tisto malo, kar je še ostalo svobodnega in osebnega. O svojih poletnih knjigah vedno premišljujem nekaj mesecev v naprej. So knjige, ki jih berem 10 mesecev v letu in jih berem hitro, pogosto prehitro. Druge berem le poleti. Takrat berem počasneje. Moje poletno branje je ostanek leta, je malo pariškega metroja, malo londonskega undergrounda, malo prijateljskega pogovora o knjigah. In malo službe. Vsega tistega, kar se nabira vse leto in potem poleti odloži na obali bralne in življenjske izkušnje. Letos je moj  izbor za prvi  del oddiha takšen:

1. ORHAN PAMUK: Ime mi je rdeča, od strani 385 naprej

Spomladi sem se nekega dne zjutraj zbudila in misel,  prebrati moram Ime mi je rdeča, je kot glasen zvon donela v glavi. Zakaj, ne vem in se ne sprašujem. Gotovo je razlog. In gotovo je razlog, da mi res ni bila všeč. Odložila sem jo na strani 385 in se je nisem dotaknila več dni. Nato sem jo vrnila v knjižnico. Zdaj je prišel čas, da jo končam.

2. FREDERIC BEIGBEDER: Un roman français.

Knjiga je prijateljevo darilo za rojstni dan. Januarja sem vedela, da bo moje poletno branje.

3. CARLOS RUIZ ZAFON: The prisoner of heaven

Če ne moreš zaupati piscu romanov, komu sploh lahko, se vpraša junak v knjigi. Čaka me še tretji del trilogije. Prvi del, Senca vetra, me je navdušil, drugi del Igra angela malo manj. A vsekakor obetajoč bralni užitek.

4. PREDRAG MATVEJEVIć: Mediteranski brevir

To je moj stari dolg, ki me žuli že nekaj let. Čas za gospod Matvejevića je prišel. Leta 1994 mi je predaval na poletni univerzi o jugovzhodni Evropi v Rennesu. Uh, kakšno lepo poletje je bilo!

5. DAN BROWN: Inferno ali PETER ROBINSON : All the colours of darkness

Ker je poletje in ležim nekje na lepem in v dobri družbi. Zvečer bomo zagotovo kaj vrgli na žar. Morda bodo  v vasi na otoku pri konobi peli. Ko bo plaža prazna, bom delala pozdrav soncu in otroci me bodo na svojih brisačah posnemali.

6. ROK ČEFERIN: Meje svoboda tiska

Ker me zanimajo meje svobode tiska.

7. FABRICE HADJADJ: Vera demonov ali preseženi ateizem

Enkrat na leto mi prijatelj prinese tri knjige s teološko vsebino in reče, naj izberem. Letos sem izbrala to. Oziroma, knjiga me je izbrala.

8. V kovčku so tudi zadnje tri številke L’Expressa, vikendaške izdaje Guardiana, junijska francoska Marie Claire.

 

Značke
,
0 replies on “Branje in moj poletni metro: Manica J. Ambrožič”