Branje me spremlja ves čas: Špela Trefalt

Dr. Špela Trefalt (foto: osebni arhiv)
Dr. Špela Trefalt (foto: osebni arhiv)
Dr. Špela Trefalt (foto: osebni arhiv)

Avtorica: dr. Špela Trefalt, na Simmons School of Management v Bostonu MBA študentkam predava vodenje, organizacijsko vedenje in organizacijske spremembe. Raziskuje ravnotežje med delom in zasebnim življenjem, da bi končno ugotovila, kako lahko to doseže tudi sama. Mož in hčerka pravita, da se ima še kar nekaj za naučiti – mogoče zato, ker je poleg redne službe tudi Executive Coach, ki zaposlenim profesionalcem pomaga doseči njihov polni potencial.

Zelo rada berem – še dobro, ker v svojem poklicu to počnem po več ur na dan. Zadnja leta težko najdem čas za branje za prosti čas, zato pa sem toliko bolj izbirčna in romane, za katere si uspem vzeti čas, toliko bolj s slastjo okušam. Branje za službo me spremlja ves čas, tudi med prazniki. Poleg tega pa se trenutno izobražujem tudi kot mama. Kot pravijo, otroci ne pridejo na svet s priročnikom. Se pa dobijo knjige, ki priročnik vsaj delno nadomestijo!

Trenutno žongliram med naslednjimi knjigami:

Live by Night – Dennis Lehane. Avtor je me popolnoma navdušil s svojo “The Given Day“, ki mi jo je priporočila bivša mentorica z doktorata. Lehane-ovi romani se v glavnem odvijajo v Bostonu, kar jim zame daje poseben čar, poleg tega pa vsebujejo vsega po malem: medrasne odnose, politiko, ljubezen, kriminal in zgodbo, ki te ne spusti, ko se je enkrat lotiš. Live by Night je precej bolj surova od The Given Day, saj je glavni junak fant, ki se giblje v mafijskih krogih v času prohibicije. Pokonci me drži precej dlje, kot bi bilo priporočljivo.

Kid Cooperation – Elizabeth Pantley. Najina 18-mesečna hčerka nama je z možem pokazala, da je čas za razmislek o tem, kako se bova spoprijemala z njenim “ne!” Tole knjigo mi je dala v dar prijateljica, ki ima osemletnika in kar ne morem je dovolj hitro prebrati.

Positive Discipline – Jane Nelsen, Cheryl Erwin in Roslyn Ann Duffy. Za razlog glej zgoraj. Berem na priporočilo prijatelja, ki ima tri otroke, vsi so videti polni energije, veselja in muh – pa vseeno v njihovem gospodinjstvu ni kaosa.

Hidden Rhythms in Seven Day Circle (obe je napisal Eviatar Zerubavel). Tega sociologa časa obožujem in čeprav njegove knjige berem za službo, so mi v strašno veselje. Zerubavel privzdigne tančico, zaradi katere se nam stvari kot so sedemdnevni teden, služba in dom, rokavice in nogavice, zdijo same po sebi umevne. On pa se vpraša “zakaj?”. Radovednost triletnika, zraven pa neverjetna globina vpogleda ter prekrasna jasnost in preprostost pisanja so zame zmagovita kombinacija. Odkar sem prebrala njegovo “The Fine Line” je Zerubavel na mojem spisku ljudi, s katerimi bi šla na večerjo, če bi lahko izbrala kogarkoli.

Co-Active Coaching – Henry Kimsey-House, Karen Kimsey-House, Phillip Sandahl, Laura Whitworth. Sem v procesu certifikacije za co-active coach, tako da je tale knjižica moja zvesta spremljevalka. Navdušena sem nad tem, kako mi ta ko-aktivni pristop spreminja perspektivo ne le v odnosih z mojimi strankami, ampak kar v vseh medosebnih odnosih.

 

Privoščite si tudi:

Bralne zmage 2013: Tomaž Bešter (december 2013)

Si, kar bereš, in to smo mi: Damijan Kracina, Alenka Pirman, Jani Pirnat (december 2013)

S knjigami se družim v dobrih in slabih trenutkih: Ksenja Perko (december 2013)

Najrajši berem ležečki: Tadeja Bučar (november 2013)

Najraje imam knjige s posvetilom: Polona Sladič (november 2013)

Knjige najraje berem nekje v miru in tišini: Eva Kobe (november 2013)

Vstajenje knjižnega molja: Gal Jakič (november 2013)

Alcessino domače pranje (oktober 2013)

Prava knjiga te vedno najde: Jelena Burnik (oktober 2013)

Čim več knjig v glavi, srcu in na policah: Iva Kristl Brunec (september 2013)

Najraje tičim v knjigarnah s kavarno ali restavracijo: Darinka Bunjevac (september 2013)

Na naši domačiji se bralne navade ne razlikujejo med zimo in poletjem: Boštjan Gorenc – Pižama (september 2013)

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo (junij – avgust 2013)

 

0 replies on “Branje me spremlja ves čas: Špela Trefalt”