Brez jajc in morale

Marin Medak
Marin Medak (foto: Ivan Župič)

A man may die, nations may rise and fall, but an idea lives on. (vir)
John F. Kennedy

Prvaka dveh največjih parlamentarnih strank, Pozitivne Slovenije in Slovenske demokratske stranke, ki sta na zadnjih parlamentarnih volitvah skupaj zbrali 54.7% vseh glasov, Zoran Janković in Ivan Janez Janša, sta po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) izredno sumljivi osebi z izrazitimi korupcijskimi tveganji. Skupaj, a vsak zase, sta očitke komisije prekvalificirala v nepomembna natolcevanja in na televiziji z neprepričljivimi besedami branila svoj svetniški sij. Na njuno žalost pa Komisija za preprečevanje korupcije na čelu z Goranom Klemenčičem uživa večje zaupanje javnosti kot onadva skupaj. Politika pa sloni na zaupanju. Zaupanju ljudstva do politikov, da delajo za njihovo dobro.

Marin Medak
Marin Medak (foto: Ivan Župič)

Niti ni tako presenetljivo, da oba uživata skoraj absolutno podporo ožjega, a še vedno številnega vrha stranke. Resnično presenečen sem, da so se na tajnem glasovanju sveta stranke SDS našli štirje junaki (od 285), ki so glasovali proti temu, da Janša ostane predsednik stranke. Manj presenečen, a veliko bolj razočaran, pa sem nad 44-članskim svetom stranke Pozitivna Slovenija, v katerem sedijo nekateri izvrstni posamezniki, ki se je odločil, da zaradi jasno izražene podpore predsedniku stranke ”…preverjanje zaupnice z glasovanjem ni potrebno.” (vir)

Zoran Jankovič ni pravno obtožen česarkoli, niti pravno gledano ni kriv, a je povezan z nizom sumljivih poslov, ki po mnenju KPK predstavljajo izrazito sistemsko korupcijsko tveganje. Nisem član PS, zato me ne briga, kdo je njihov predsednik, ne trpim pa, da tak človek upravlja z več kot 300-milijonskim proračunom najbogatejše občine v Sloveniji. Zorana Jankoviča je potrebno odstaviti s sedeža župana in mu še naprej izplačevati polno plačo (manj kot 40.000 €/leto neto), a naj ostane doma in naj nima nikakršnih županskih pravic. Brez položaja naj ostane, dokler se sumljivi posli ne razčistijo. Če se mu krivda dokaže, naj za svoja dela odgovarja, če se izkaže za nedolžnega, pa naj ima znova možnost prevzeti župansko mesto. V zadnjih dneh je velikokrat ponovil, da ne bo odstopil zato, ker bi to dejanje večina dojela kot priznanje krivde. Mislim, da se človek lahko umakne in brani, ne da bi se oklepal svojega položaja, in da to ni znak krivde, ampak integritete. Veliko bolj sumljiv se mi gospod Jankovič zdi zdaj, ko želi brezpogojno ostati na županskem mestu.

Razumem, da Zoran Jankovič ne želi pljuvati v svojo skledo, in da se z vsemi štirimi otepa obtožb, a ne razumem, kako se lahko svet politične stranke, ki sama sebe postavlja na levi pol, odloči s svojimi dejanji pljuvati po ljudeh, ki so jih izvolili. Svet stranke PS je zvest svojemu vodji in ne svojim idejam. Dokazali so, da niso politična stranka, ampak gojijo kult osebnosti, ki se ravna po enakih principih kot Janševa SDS. V svetu Slovenske demokratske stranke sedijo fanatiki, ki so že dvajset let trenirani za natančno izvajanje ukazov. Svet Pozitivne Slovenije pa povezuje skupna ljubezen do kapitala in ščitenja lastnih hrbtov. Zavrgli so dobro priložnost, da bi Sloveniji prihranili veliko tegob, sami sebe povzdignili na nivo načelnosti, integritete in etičnosti ter postavili zgled vsem državljanom Slovenije in drugim političnim strankam. Tako pa so brez jajc in morale podprli sprenevedanje enega človeka.

Marin Medak, absolvent Fakultete za elektrotehniko in prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantski ocean

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorja zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

 

0 replies on “Brez jajc in morale”