Če bo res vroče, boš samica, če ne, pa samec. Ok? (Zarjina lista, julij 2015)

Bradata agama (foto via Wikipedia)
Bradata agama (foto via Wikipedia)
Bradata agama (foto via Wikipedia)

1. Zanimiva raziskava o določanju spola glede na gene in temperaturo pri v divjini vzgojenih bradatih agamah.

2. Znanstvena etika med Kitajsko in Zahodom.

3. Preobčutljivost na gluten – če res obstaja, zakaj se je razvila?

4. Seznam opravil je potrebno nekoč končati; verjetno se to dogodi nekje med predčasnim zaključevanjem obveznosti in odlašanjem.

5. Kako roboti razrešujejo etične dileme?

6. Učbeniki za nevroznanost so polni mitov o enem izmed slavnejših bolnikov iz zgodovine raziskovanja možganov, Phineasu Gagu, železničarskemu delavcu, ki je preživel nesrečo, pri kateri mu je prednji del lobanje in možgane prebila železna palica.

7. Morda je končno znan izvor skrivnostne spalne bolezni, ki se je pred dvema letoma nenadoma pojavila v mestih Kalači in Kranogorski v Kazahstanu.

8. Na podcastu Membranje so se v zanimivem delu o knjigi Slaba znanost pogovarjali o popularizaciji znanosti v Sloveniji.

9. Pluton in HaronZnanstvenice v raziskovalni skupini Nova obzorjaObjektivno o projektu Nova obzorja in NYT z interaktivno razlago.

https://www.youtube.com/watch?v=ydU-YrG_INk

10. Ravnotežje koles in kako zavijamo na kolesu?

11. Poletje znanstvenih čudes na spletni strani NYT.

To je to!

Z

 

—————————————————-

Zarjina lista – Približno enkrat mesečno na straneh Meta Znanosti objavljamo povezave do zanimivih zgodb iz sveta znanosti. Med njimi najdete kratke novice o najnovejših raziskavah z različnih področji znanosti, starejše daljše znanstvene zgodbe, galerije slik o raziskovanju, podkaste, videe in še kaj. Pripravlja Zarja Muršič, avtorica bloga Piškotarna. Na Twitterju je @piskotk, pišete pa ji lahko tudi na zarja@metinalista.si.

—————————————————-

0 replies on “Če bo res vroče, boš samica, če ne, pa samec. Ok? (Zarjina lista, julij 2015)”