Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti

(foto via Pixabay)

Nekaj uporabnih naslovov, ki vam bodo med ameriško predsedniško kampanjo 2016 pomagali ločevati zrnje od plev. Medije sem razdelila na tiste, ki  me obveščajo glede A – tekočega dogajanja, B – tiste, ki pripravljajo odlične analize, in C – tiste, kamor se zatečem po pomoč, kadar iščem kakšne bolj podrobne informacije.

 

ZA TEKOČO OBVEŠČENOST

1. Politico: The 2016 Blast (obvestilnik, prijavite se lahko TU)

Novinarska ekipa Politico.com je brez dvoma med najbolj obveščenimi, kar se tiče ameriške politike. Vse vejo in povsod so. Vsak dan pripravljajo zajeten obvestilnik, s povezavami na glavne novice in komentarje v zvezi s kampanjo 2016. Kandidate natančno spremljajo, kje so, kaj delajo, kaj je kdo rekel, kje bodo jutri. Zbirajo zgodbe, ki najbolj odmevajo, tudi trači jim ne uidejo, kakšne je včasih čisto v redu vedeti.

Slaba stran zna biti, da vam utegne zasuti elektronsko pošto, če vas ameriška predsedniška kampanja vseeno ne zanima tako zelo. Za zdaj vsaj en e-mail na dan, ko se razmere “zaostrijo”, pa še kaj več. Ampak boste pa na tekočem 🙂 .

blast

2. NYT, zavihek Election 2016

Ker ima NYT ekipa še vedno odličen pregled nad dogajanjem. Na strani, ki se mi zdi precej pregledna, najdete poglobljene analize, en klik stran aktualen seznam zborovanj in predvolitev, ankete, preverjanje verodostojnosti izjav kandidatov, kakšne so njihove pozicije glede različnih tematskih vprašanj, koliko denarja imajo. Odkar je ekipo zapustil statistik Nate Silver so meni sicer rahlo manj zanimivi, ampak še vedno odlični.

3. RealClearPolitics, zavihek Elections 2016

Odličen agregator kolumen, analiz, uvodnikov in komentarjev z različnih virov in na različne teme. Posebej pokrivajo bitko za Belo hišo in volitve 2016, vključujoč kongresne in guvernerske, ne zgolj predsedniške volitve. Objavljajo jutranjo in popoldansko edicijo nabranih vsebin, povprečje anket, posebej spremljajo boj za demokratsko in republikansko nominacijo. Obvezen postanek.

rcp

 

ODLIČNE ANALIZE 

1. FiveThirtyEight, zavihek Politics

Vodja projekta je Nate Silver, FiveThirtyEight (538) predstavlja število elektorjev – ameriški kongres šteje 535 članov z volilno pravico (100 senatorjev (6-letni mandat) in 435 kongresnikov (2-letni mandat) oz. članov spodnjega doma) – plus 3 predstavnike Okrožja Kolumbija, skupaj 538.

Na volitvah 2012 je Nate Silver za NYT pripravljal odlične statistične analize predvolilnega dogajanja, ki so bile hkrati tudi med najbolj branimi vsebinami na NYT. Zdaj nadaljuje s tem na strani 538, svojem originalnem blogu. Za razliko od odokativcev, ki jih lahko prebirate na veliki večini drugih strani, so njihove analize precej bogatejše. Definitivno priporočam. Zmerno dozirajo, dve, tri zgodbe na dan, absolutno osvežujoče. Če boste brali njih, boste vedeli več.

538

2. The Cook Political Report

Biblija za politične aficionade, kakor je projekt opisal Bob Schieffer, dolgoletni voditelj CBS-ovega Face the Nation. Charlie Cook je politični analitik in kolumnist National Journal. Ni kolumnist ali komentator, kakršnih je mnogo preveč na vseh najbolj vplivnih ameriških televizijah. Kadar ima kaj za povedati in običajno kaj zapiše enkrat na teden, mu resno prisluhnejo vsi, ki se grejo politiko v ZDA.

cookPred 31-imi leti je ustanovil The Cook Political Report, v katerem brez odvečnega navijaštva za eno ali drugo stran na okrožje natančno redno analizira volitve in kampanje za Belo hišo, senat in spodnji dom kongresa. Enkrat na teden grem na obisk in je super.

Zaščitni znak projekta, pri katerem danes sodeluje pet ljudi, je t.i. Cook Partisan Voting Index. Z njim merijo, kako zelo demokratsko ali republikansko je posamezno okrožje v posamezni ameriški zvezni državi. Analize zadnjih volitev npr. kažejo, da je najbolj demokratsko okrožje od vseh v ZDA njujorški Bronx, najbolj republikansko pa severovzhod Teksasa, medtem ko sta za najbolj republikanski zvezni državi prepoznani Utah in Wyoming, za najbolj demokratsko pa Havaji.

3. PolitiFact.com

Kdo od kandidatov laže? Vsi, pravi odgovorna urednica Politifact.com Angie Holan Drobnic, razlika je le v tem, da eni bolj, drugi manj. Za petami so vsem kandidatom in kandidatkam, analizirajo verodostojnost njihovih izjav, spremljajo debate in ločujejo zrnje od plev.

Če vas zanima več o tem, kako delajo svoj posel, vabljeni na Metin čaj z Angie Holan Drobnic.

pf

 

ZA INFORMACIJE TEHNIČNEGA ZNAČAJA

1. OpenSecrets.org, Center for Responsive Politics

Follow the money”, sledi denarju in vse ti bo bolj jasno. OpenSecrets je spletna stran, ki meri vpliv denarja na ameriško politiko. Kdo daje komu, kdaj in koliko. Vse vrste transakcij, povezane z zveznimi volitvami, ki morajo biti javno objavljene, so zbrane na tem mestu.

os

2. The Green Papers

Vse o mehaniki volitev. Ko greš na spletno stran, te sicer začne glava boleti, ker je tako 19. century, a če jim lahko to oprostite, boste nagrajeni z dobro vsebino. Opozarjam pa, da grejo na milimeter natančno, ampak včasih se hudič skriva v podrobnostih, zato je vsaj fino vedeti, kje nam te podrobnosti pomagajo razložiti.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Zakaj je Trump non-stop v medijih in kaj imajo v mislih republikanci, ko govorijo o “contested convention”

– Četrta republikanska predsedniška debata (kratek povzetek)

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Predvolitve se predvidoma začnejo 1. februarja 2016 v zvezni državi Iowa. Tu je natančen razpored (ki sicer še ni povsem dokončen) in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Ameriške predsedniške volitve bodo 8. novembra 2016. Ja, prav ste prebrali, 8. novembra p.r.i.h.o.d.n.j.e.g.a leta.

Opomba 4: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

0 replies on “Če želite biti na tekočem z ameriško predsedniško kampanjo 2016, to so spletke, ki jim je treba slediti”