Četrta republikanska predsedniška debata – kratek povzetek

(foto: DonkeyHotey via Flickr)

V Milwaukeeju (Wisconsin) so se republikanski kandidati za predsednika zgodaj zjutraj soočili na četrti debati. Ki so, mimogrede, 4x bolj gledane kot pred štirimi leti in cca 6x bolj gledane kot pred 8 leti. Kar je še kar vau za politične debate. Za občutek, številke 30 plus milijonov gledalcev so sicer rezervirane za tekme ameriškega nogometa. Superbowle zadnja leta gleda več kot 100 milijonov ljudi.

(Vir: FiveThirtyEight)
(Vir: FiveThirtyEight)

Da ne pozabimo, še trije meseci so sicer do prvih glasovanj. Dovolj časa za svašta. Ekipa Fox Business Network je bila dobra, z avtoriteto. Tokrat je bila tema v glavnem gospodarstvo, nekaj tudi zunanja in obrambna politika, na odru pa “samo” 8 kandidatov. Škoda, da je odpadel Chris Christie.

OK, kako so se odrezali, grem po vrsti od tistega, za katerega se mi zdi, da je bil najboljši, do tistih, za katere mislim, da jim ni najbolje uspelo.

Marco Rubio
Marco Rubio

Marco Rubio – najbolj polizana frizura. Ever. Tudi lepo se sveti 🙂 . V milimeter zrihtan. Totalno discipliniran na odru. Govori, kar ljudje hočejo slišati. Populistična mu je takoj na začetku izletela iz ust, da svet rabi več varilcev kot filozofov (nisem šla gledati, verjetno je v Wisconsinu veliko varilcev). Dober je. In simpatičen tudi. Je pa lepo, ko govori, kako je najpomembnejši job na svetu družina. Sam je sicer kar precej na poti.

Ben Carson (upokojeni kirurg) – še največkrat mu kakšna duhovita uspe, med vsemi. Zato ga imajo ljudje verjetno rad. Tudi, ko razlaga, to dela tako, da folk razume. Ena bučka plus ena bučka sta dve bučki. Simple je. Ena do 2x počasnejši tempo govorjenja ima od drugega najpočasnejšega.

Ted Cruz (senator iz Teksasa) – ne šljivi veliko, kaj ga sprašujejo, pogleda v kamero in piči svoj izdelan mesič. In to v ogabnem teksaškem narečju. Do Cruza imam organski odpor, sem mislila, da sem kaj posebnega, pa berem, da ga tudi znotraj republikanske stranke ne marajo ravno. Zelo ne, v bistvu. Ampak folk je druga zgodba. On je pogumen konzervativec.

Carly Fiorina (poslovnica) – jebemtiš, dobro nastopa. Dozdeva se mi celo, da bi jo mogoče znal zmagovalec, kdorkoli bo to (ona ne), vzeti za podpredsednico. Če ne veste, kaj je socializem: “… to je to, ko država najprej ustvari problem in ga potem rešuje. Ergo, država je problem.” Prosto po Fiorini.

The Donald
The Donald

The Donald (poslovnež) – počasi ugaša njegova zvezda. Spet je nabijal v tri krasne proti priseljencem, kako jih bo 12 milijonov v par mesecih ven na ck spokal. Latinosi so močna volilna baza, to zanj ne more biti dobro. Ampak fura svojo linijo dalje. Spet se je malo zlagal, kako se samofinancira.

John Kasich (guverner Ohia) – zelo aktiven, jasno mu je, da se mora počasi začeti premikati v javnomnenjskih raziskavah navzgor, da dobi več denarja, da bo sploh lahko delal kampanjo še naprej. Ne vem, ni slab, ampak gneča na odru je takšna, da mu malo žre pozornosti.

Jeb Bush (nekdanji guverner Floride) – bolj malo mu uspeva. Vidi se, da je iz vaje, nazadnje je kampanjiral pred dobrimi desetimi leti. Znerviran je, ker ni na vrhu, čeprav ima največ $, vidi se, da ni sproščen, kar v ZDA še kar kaznujejo, zamenjal je PR ekipo, ki ga je spet napumpala z novimi fintami, a je delivery še vedno šibek. Tako zelo se mu ves čas zatika, da sem še jaz ob gledanju malo nervozna. Začel pa je odlično, tudi boljši je bil kot prejšnje debate, ampak je malo časa govoril. Ne bodo njegovi sponzorji ravno pomirjeni.

(foto: DonkeyHotey via Flickr)
(foto: DonkeyHotey via Flickr)

Rand Paul (nekdanji senator iz Kentuckyja) – v bistvu je bil boljši od Kasicha in Busha, bolj je migal kot prejšnje debate, kar domač v tematiki, ampak … Glede na stanje stvari, je res druga liga.

Glede biznis vprašanj, kakšnih norih razlik med njimi ni bilo razumeti, več ali manj pa je vsem kandidatom skupno vsaj eno sporočilo: če na volitvah 2016 zmaga Hilary Clinton, bodo ZDA propadle. Če vas zanimajo Google Trends, povezani z debato, izvolite.

Naslednje soočenje republikancev je “šele” 15. decembra. Takrat bo pa res šlo počasi že zares. Demokrati se soočijo že v soboto, 14. novembra.

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

AMERIŠKE VOLITVE 2016 NA METINI LISTI:

– Na volitvah zmagujejo najbogatejši (o vlogi denarja na ameriških volitvah)

– Dobrodošli v Ameriki, kmalu tudi pri nas! (o čudakih na volitvah)

– Zakaj Donald Trump ne bo zmagal na ameriških volitvah 2016  (o razlogih, zakaj so Trumpove možnosti za Belo hišo majhne)

– The Daddy of ‘em All (o gneči na republikanski strani in prvih soočenjih)

 

Opomba 1: Spored televizijskih soočenj, republikanci in demokrati.

Opomba 2: Predvolitve se predvidoma začnejo 1. februarja 2016 v zvezni državi Iowa. Tu je natančen razpored (ki sicer še ni povsem dokončen) in tu seznam doslej prijavljenih kandidatov.

Opomba 3: Ameriške predsedniške volitve bodo 8. novembra 2016. Ja, prav ste prebrali, 8. novembra p.r.i.h.o.d.n.j.e.g.a leta.

Opomba 4: Drugi mandat predsednika Baracka Obame se bo uradno zaključil 20. januarja 2017.

 

0 replies on “Četrta republikanska predsedniška debata – kratek povzetek”